dilluns, 1 de desembre del 2008

Ródtxenko: la construcció del futur

Alexander Ródtxenko
Cervesa Trëchgornoe
, 1925

Ródtxenko: la construcció del futur, fins el 5 de gener del 2009 a La Pedrera, Barcelona.


"La naturalesa de l’art rus, altament polititzat, es fa especialment evident en els collages i els fotomuntatges que es van produir en les dècades de 1920 i 1930. Els homenatges a la nova nació soviètica abunden en l’obra de Liubov Popova, Gustave Klutsis, Aleksandr Rodxenko, Nikolai Sidelnikov i Solomon Telingater, els quals combinaven el collage i el fotomuntatge amb el llapis i el guaix en obres que sovint eren destinades a ser cartells."*

*Walkman, Diana. La revolució del retallar i enganxar.
A: Mestres del collage: de Picasso a Raushenberg.
Barcelona: Fundació Joan Miró, 2005. ISBN: 84-934730-0-6. Pàg. 20.




Alexander Ródtxenko

Coberta i il·lustració del llibre Pro eto
de V. V. Maiakovski, 1923

Alexander Ródtxenko (Sant Petesburg, 1891- Moscou 1956) va participar amb el seu art multidisciplinar en la construcció d’un futur que es preveia just i igualitari per a tothom, l'utopia del comunisme soviètic que va fracasar perquè, una vegada més, la condició humana dels poderosos no va estar a l’alçada de tan bons propòsits.

Alexander Ródtxenko
Ens dóna el sol a la nit, 1923
Manifest publicitari pel GUM
[Text de V. V. Maiakovski ]

Pintures, dibuixos, construccions espacials, escenografies i figurins, fotomuntatges, fotografies, collages i fotocollages, dissenys gràfics per a llibres, cartells publicitaris i embolcalls comercials, petites arquitectures i dissenys de mobles... a banda de la pintura (on sempre es manté al marge experimentant amb el no objecte) l’obra més panfletària de Ródtxenko és encara avui d’una força increïble i continua sent la més moderna.

[©Imatges: Rodcenko: grafico, designer, fotografo.
Milano: Mazzotta, 1992. ISBN: 88-202-1052-5]

3 comentaris:

Samedimanche ha dit...

Es que me gusta todoooooooooo...Es curioso cómo el arte ruso permanece tan vigente aún cuando se enmarca en un periodo y una geografía muy determinadas. me rio yo de los diseñadores modernos ( con perdón )

La Abutrí de Getafe ha dit...

Como te pille Dorian te vas a enterar Samedimanche!.

Y la verdad es que si,es muy chulooooooooo...

Toronto ha dit...

¡Si es que tooodo vuelve! Que le pregunten si no a los diseñadores gráficos del programa de TV3 Polònia, o al diseñador que le hizo la portada al segundo de disco de Franz Ferdinand... homenajes?