dijous, 12 de març del 2009

Il·lustre Le Corbusier


Massilia TBOs - una editorial (?) desconeguda fins ara en el món del còmic... - ha posat en circulació la reimpressió d’una historieta del 1966 que explica de forma comprimida i molt il·lustrada, la vida del gran arquitecte Charles-Édouard Jeanneret, més conegut com Le Corbusier. Es tracta del número 139 de la col·lecció Vidas ilustres de l’ editorial mexicana Novaro, mítica al seu país sobre tot per les sèries d’aventures i superherois, però també educativa, ben documentada i alhora entranyable en aquesta sèrie que recull la biografia de grans personatges de la història.

És molt curiós de llegir i, contra el que pugui semblar a primera vista, poca broma perquè té el seu nivell. El text va signat per un arquitecte, Fernando Gay, que breu i concís retrata a Le Corbusier des de que neix a La Chaux-de-Fonds (Suïssa) fins que mor ofegat mentre nedava en aigües de la Costa Blava francesa. Al ritme accelerat que exigeix el format, despatxa la infantesa, l’època de formació i la concepció d’un cos teòric important i la posada a la pràctica que va ser novedosa i polèmica, pròpia d’una personalitat visionària.

Alguna qualitat ha de tenir aquest Vidas ilustres quan darrera de la seva resurrecció hi ha l’Associació d’idees - Centre d’investigacions estètiques de Sant Cugat del Vallès, entitat vinculada a la revista Massilia: anuario de estudios lecorbusierianos que des del 2002 publica estudis acadèmics sobre l’obra de Le Corbusier.

Una altra cosa és la qualitat de la reimpressió, tan dolenta com era la impressió dels còmics originals, voluntàriament barats per fer arribar així la cultura a tothom.

Le Corbusier. Sant Cugat del Vallès: Massilia TBOs - Associació d’idees - Centre d’investigacions estètiques, 2009. ISBN: 84-87478-72-7. Edició facsímil de: Le Corbusier. Text de Fernando Gay. Il·lustracions de María I. Camberos. Portada: Demetrio Llordén. México: Novaro, 1966. (Vidas ilustres; 139).

5 comentaris:

Imagogica ha dit...

Estimat Toronto,

Que hallazgo el TBO!! Te puedo decir que de la colección vidas ilustres editada en México ha pasado por mis moanos la vida de Gaudí... también ilustrada con el mismo colorido y, por supuesto, la Sagrada Familia en la portada. Ya le daré una ojeada a ver si reencuentro semejante tesoro y puedo escanearlo para ti!

Una abraçada!!

Toronto ha dit...

Hola Imagogica, gracias por sus visitas y comentarios. Si encuentra ese tbo sobre Gaudí me encantaría tener las imágenes.
Salutacions cordials!

© Josu López de Ipiña ha dit...

hola me gustaria saber como puedo conseguir este comic o al menos sus imagenes tengo un gran interes por echarle un vistazo, para ver como se presenta en el la obra de este genial artista

Toronto ha dit...

Hola Mundo a golpe de vista,
Si eres de Barcelona, este cómic lo vi en la librería La Central del Raval, pero hace tiempo ya. En la Biblioteca de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona tienen un ejemplar de consulta (Av. Diagonal 649). Si te interesa mucho, también puedes pedirlo a la revista Massilia que es quien hizo la edición facsímil del cómic. Escribe al director de la revista: Josep Quetglas, este es su e-mail:
josep.quetglas@upc.edu
Saludos.

Toronto ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.