dissabte, 24 d’abril del 2010

Màgia potàgia

XXX
Després de The Circus, 1870-1950, arriba un nou objecte del desig… També de la col·lecció gegant de l’editorial Taschen, la mateixa editora en la selecció de textos i imatges, però ara centrat només en els espectacles de màgia:

Daniel, Noel (Ed.)
Magic, 1400s-1950s
Köln [etc.]: Taschen, 2010
29 x 44 cm., 650 pàgines
ISBN: 978-3-8365-1860-4
Edició plurilingüe: castellà, italià, portuguès


Amb aquest llibre es pretén retre homenatge a 500 anys d'extraordinari art visual creat al voltant dels mags més excepcionals que ha vist el món. En les seves 640 pàgines s'exposen més de 1.000 cartells publicitaris, fotografies, programes de mà i gravats que documenten la història de la màgia escènica des de la dècada de 1400 fins als anys posteriors a la Segona Guerra Mundial. Magic… explora l'evolució de les arts màgiques des dels primers il·lusionistes de carrer fins als excepcionals mags teatrals responsables dels primers efectes especials cinematogràfics, des de l'edat d'or de la màgia en el segle XIX fins als agossarats escapistes com Houdini i els grans artistes de vodevil de començaments del segle XX.

Text i selecció d'imatges: Taschen.


No tan voluminós ni tan espectacular, però no menys interessant i molt més proper, ha aparegut recentment Mags i màgia a Catalunya: una visió històrica, d’Alain Montilla (el mag conegut artísticament per Alain Denis). Una iniciativa editorial del Museu de Badalona, que fa per primera vegada un recull de la història de la màgia a Catalunya, dels inicis fins als anys vuitanta. Comença amb pròleg del gran Juan Tamariz (tachaaaaán!!!), qui assenyala - amb to divertit i sempre afectuós amb els mestres, coneguts i amics, més un total coneixement de la professió que ell lidera- que darrera l’impuls de la màgia a Espanya sempre hi han hagut catalans, treballant a Barcelona o bé catalans a Madrid i l’estranger. Una edició bonica i acurada, molt il·lustrada amb fotografies, cartells… i textos ben documentats, on Alain Denis comença amb una introducció històrica general sobre la màgia dels segles XVIII al XX, per després centrar-se a Catalunya, incloent les biografíes breus dels mags més destacats, com han evolucionat els escenaris (dels teatres a la tele) i quines botigues, associacions i congressos mantenen el motor català de la màgia del que parlava Tamariz.

Montilla i Castellsalgar, Alain; Sadurní i Puigbó, Núria (revisió i adaptació). Mags i màgia a Catalunya: una visió histórica. Badalona: Museu de Badalona, 2010. 285 p. ISBN: 978-84-88758-48-4.
Si no el troben a les llibreries habituals, el trobaran segur a El rei de la màgia (Carrer Princesa 11 de Barcelona), la botiga de màgia de referència a Catalunya des de 1881 i que sempre val la pena de visitar.

[Toronto Ràdio: Nino Rota: L'illusionista, 8 1/2]

5 comentaris:

Julián Rodríguez ha dit...

Precisamente ayer en La Central estuve echándole el ojo al libro Magic. Ma-ra-vi-llo-so! pero 150 euros.

Samedimanche ha dit...

Yo también lo vi y pensé en usted...cuando vi el precio me acordé de la madre de Guttenberg.
Cómo va la vida de escapista?

Toronto ha dit...

Hola Julián! También lo vi en esta misma librería, allí expuesto, tan grande, tan bonito y sí, con ese precio...
Samedimanche! Escapando voy, ya casi no me quedan cadenas ni candados y esposas, como nunca tuve! La vida que houdini es!

Insonrible ha dit...

Vale, joven castor, pero tú no hagas mucho el Houdini por esos bosques encantados cerca de los que te encuentras. Si encuentras a alguna loba, tú ni caso.Ten cuidado, también, con las setas malignas de aspecto inofensivo, que tú eres muy confiado...

Bueno, lo siento. Es mi momento "ido".

Toronto ha dit...

Me gusta mucho su momento "ido", Insonrible. Igual documente alguno gráficamente su sister la Abutrí en su blog, que amenaza en sacar fotos!