dijous, 19 d’agost del 2010

L'horitzó de Colera

Joan Padern
Art Parc , 1991
[Foto: Ra Fer]

Llegeixo al suplement gironí de La Vanguardia que a Colera hi ha una galeria anomenada Horizon i que fins el 19 d'agost s'hi exposen collages de diversos artistes. M'hi vaig arribar ahir en un tren de rodalies. A l'hivern havia fet el mateix trajecte però per anar fins a Portbou. Va ser després de la gran nevada que va paralitzar la comarca. Llavors, no vaig baixar a Colera i, des del tren, les escultures de rajoles de colors que hi ha davant de l'estació em van cridar l'atenció , em recordaren les de Niki de Saint Phalle, però amb formes geomètriques més quadrades i triangulars. Se'n diu Art Parc, un conjunt escultòric de l'artista local Joan Padern que es troba en un lloc privilegiat, una esplanada mirador sobre un terreny a la part de dalt del poble, des del que es té una vista impressionant de les platges, dels penya-segats que van formant les petites cales i, sobre tot, del mar i l' horitzó. Un horitzó espectacular, tan ben marcat, presidint el paisatge i que, ara suposo, podria ser d'on els amos de la galeria en van treure el nom.

La galeria Horizon es troba al casc urbà de Colera, enclotat entre l'horitzó del mar i el pont de les vies del tren. Em va semblar lleig, sobre tot pels blocs d'apartaments que hi ha a primera línia de platja, quina llàstima. Vaig arribar a les sis tocades de la tarda, hora de passeig. Banyadors i xancletes, tovalloles penjant als balcons i nens jugant a pilota al carrer. La calma chicha de vacances d'estiu que només es va veure alterada per un petit incendi al costat d'una zona alta de cases, propera a les vies. Entre els veïns primer i els bombers després, l'apagaren de seguida.

Regina Giménez
Guardatemps, 2007
Tècnica mixta sobre tela
[Dunev Art]

La mostra Collage reunia una obra per cap de catorze artistes: Sergi Aguilar, Riera i Aragó, Jean Louis Vila, Yves Françoise, Rafa Forteza, Hans Sieverding, Tommy Seaward, Jaume Rocamora, Ralph Bernabei, Nobuko Kihira, Enric Ansesa, Regina Giménez, Àlex Nogué i Sam Hernández. Tretze collages i un assemblage de tècniques i temes variats. No coneixia l'obra de cap dels artistes exposats, en conjunt molt interessants tots. Però em va agradar en especial l'assemblage de fusta de Sam Hernández, de formes retorçades en l'espai, d'aires futuristes i recuperant en alguns trossos aquell color rosa tan bonic, també molt de les primeres avanguardes del segle XX. Entre els collages, em vaig fixar més en el de Regina Giménez i el de Rafa Forteza. A Forget - títol del collage- no costa endevinar que Giménez parla del pas del temps, amb la paraula FORGET escrita en lletra majúscula, la presència d'un rellotge i manipulant fotografies de regust vintage, que envelleix i combina amb pintura d'un taronja intens, quasi fluorescent. Amb d'altres obres de la mateixa Giménez - que trobo a Internet i il·lustren aquesta entrada del bloc- es cita a la Bauhaus, al constructivisme rus i, a més, em sembla veure-hi de tercer referent, la sèrie d'interiors de Richard Hamilton.
//
Regina Giménez
Sense títol, 2007
Tècnica mixta sobre tela
//
Rafa Forteza, en el collage sense títol que hi exposava, també va fer ús de colors potents, directament fluorescents, i sobre textures variades (cartró ondulat, papers, feltres...) en una composició abstracta, més tancada per interpretar-la sense coneixement, però, tant viu i efervescent que atreia amb força entre els companys de paret. I precisament, Rafa Forteza serà l'artista que la setmana vinent inaugurarà exposició individual d'obra recent a la mateixa galeria, aquest altre horitzó de Colera que serà un bon reclam per tornar a visitar el poble.

+ Galeria Horizon
Horari de 18:00 a 21:00.
Dilluns tancat.

[Toronto Ràdio: Dominique A: L'Horizon]

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Simplemente maravillosa...¡ Tienes una página genial: debemos de hablar de TODO lo que conoces: me descubres mas y mas y mas artistas....

Toronto ha dit...

Anónimo, ese TODO debería ir en minúsculas! Pero gracias por el cumplido, me alegro que te guste el blog. Cuando quieras, hablamos pues.