dimarts, 10 de maig del 2011

Cutting Edges

Bill Zindel
Geometric collage
Collage, 2010
[+ Bill Zindel]


Cutting edges: contemporary collage. Editors: R. Klanten, H. Hellige, J. Gallagher. Berlin: Gestalten, 2011. 224 p. ISBN: 978-3-89955-338-3.

Aquest recull d'artistes contemporanis que es dediquen al collage és una prova més del bon estat de salut actual d'aquesta tècnica. El collage s'ha mantingut i ha evolucionat molt des de que per allà els inicis del segle XX a París, uns diuen que Pablo Picasso, altres que George Braque, van fer els primers, sota els postulats formals del cubisme i amb la intenció d'experimentar amb nous materials. De la mà dels artistes de les avantguardes, el collage pren una nova dimensió respecte al que fins aleshores havia estat un art quasi íntim i particular, un divertiment molt del segle XIX consistent en elaborar àlbums amb estampes, bitllets de tren, postals, fotos, embolcalls i tot mena de retalls que col·leccionaven i després utilitzaven per fer els seus collages ( hi ha molts llibres il·lustrats que en parlen, però per la seva edició acurada, val la pena de veure per exemple Playing with Pictures: The Art of Victorian Photocollage o els àlbums de Jorge Ozores Pardo recopilats a Popurrit, que, com el nom de la seva editorial, és de belleza infinita).

Rodrigo de Filippis
Guarda el polvo
Collage digital, 2008
[+ RodrigBoy]


Al prefaci, la comissària Silke Krohn fa un breu repàs pels artistes i moviments d'avantguarda que van treballar el collage (pràcticament tots: cubisme, surrealisme, constructivisme, futurisme...) i tanca, per posar un límit de perspectiva històrica als grans del gènere, amb l'Art Pop i l'Internacional Situacionista. Veient després els collages de la vuitantena d'artistes seleccionats, està clar que alguns d'ells deuen molt dels referents temàtics i estètics passats, però no per això les seves composicions deixen de sorprendre i mantenir la força d'un bon collage. Continuistes o de propostes noves i de més trencadores, a Cutting Edges n'hi trobem per tots els gustos. També es pot veure com les possibilitats del retalla i enganxa digital són espectaculars, encara que hi ha qui prefereix - i jo m'hi incloc- els acabats on s'aprecia l'ús manual del tallador i les tisores, o els relleus i les textures reals dels elements enganxats.




Alejandra Villasmil

Extreme makeover
Collages de tinta, gouache i paper, 2008-2010
[+ Alejandra Villasmil]

L'edició és molt bona, tant pel que fa a la selecció, com per les imatges i el format. Només trobo a faltar més informació sobre els artistes (que són molts i, fins ara, a la majoria d'ells els desconeixia totalment). Però bé, han donat prioritat a les imatges de qualitat i per a saber més d'ells, sempre es pot recorre a Internet.
Moltes gràcies a en Raúl per la seva recomanació, per a mi Cutting edges ha estat el millor llibre d'art que m'ha caigut a les mans durant el que portem d'aquest 2011.


[Toronto Ràdio: John Coltrane: My favorite things]

2 comentaris:

MARCEL BONTEMPI ha dit...

guau!!! fa bona pinta aixo!!!! es veu que "gestalten" es una bona editorial - segurament tambe conneixes el seu llibre "NAIV"....
salut
dr.rec.guit.bontemps

Toronto ha dit...

Hola Marcel, val la pena, és un bon llibre amb alguns collages espectaculars. També conec el llibre que em dius(http://escapareatoronto.blogspot.com/2010/02/naive.html), però no recordava que eren tots dos de la mateixa editorial, molt bona aquesta Gestalten. Salutacions i bon r'n'r a Kassel!