dimarts, 11 d’octubre del 2011

Èxtasi sense fi


José Val del Omar
Foto-collage

Se'm va passar l'exposició Desbordament de Val del Omar a la Virreina Centre de la Imatge perquè, fins fa molt poc, no sabia qui era José Val del Omar (Granada, 1904-Madrid, 1982). Gràcies a la connexió granadina de l'amiga Insonrible, fa uns dies que he començat a buscar les seves pel·lícules i a descobrir també una col·lecció de foto-collages molt interessants. De fet, els seus curtmetratges, amb la superposició de transparències, l'ús de diapositives, pigments i tota classe de manipulacions sobre la pel·lícula, tenen molt de collages, com ho té pràcticament tot el cinema experimental. Tècnica de retalla i enganxa a la que Val del Omar va afegir un sistema d'il·luminació molt personal (iluminación por impulsos, fantasmagòrica quan l'aplicava sobre escultures religioses), transgressions sobre els límits de la pantalla (desbordamiento apanorámico) i aportacions en el camp sonor (sonido diafónico).


//////

Dale limosna, mujer. Que no hay en la vida nada como la pena de ser ciego en Granada.

Eugeni Bonet, vídeo-artista, professor de la Universitat de Barcelona, recuperador i difusor de l'obra inacabada i desbordant de Val del Omar, manté a Internet, amb la col·laboració de la Diputación de Granada i l'Archivo María José Val del Omar-Gonzalo Sáenz de Buruaga, una pàgina web molt completa. Entre les darreres notícies que hi apareixen està la publicació del catàleg de l'exposició, comissionada pel mateix Bonet (i que l'any passat es va veure al MNCARS, amb l'actuació dels granadins Lagartija Nick), i l'edició de la filmografia completa en 5 DVD: Val del Omar, elemental de España, a càrrec de Cameo.

Fuego en Castilla juntament amb Lágrimas granadinas són dues de les pel·lícules que Val del Omar va donar per acabades... o no, perquè al darrer fotograma apareix una inquietant declaració de principis: Sin Fin.



+ Web oficial José Val del Omar

[Totes les imatges: José Val del Omar]

[TorontoTV: Lagartija Nick: Val del Omar]

2 comentaris:

Insonrible ha dit...

Estoy descubriendo recientemente que Loja es una tierra productora de personajes, costumbres, comidas y hechos excesivos.
Será por encontrarse en una intersección de caminos... o simplemente porque "ellos son así". Arrebatados y extasiados...

Toronto ha dit...

¡Quiero saberlo todo sobre los hechos excesivos!