dijous, 5 de gener del 2012

Estocades


Francesc Català-Roca
Joan Sutherland al Gran Teatre del Liceu
1962

Entrada triomfal: espectacular la primera foto de l'exposició, obra de Francesc Català-Roca, amb la cantant d'òpera Joan Sutherland saludant al públic del Liceu, bona part dempeus, que aplaudeix entusiasmat al final de Lucia de Lammermoor. A partir d'aquí, el nivell no decau mai al llarg del recorregut per la resta de fotos, algunes molt famoses, treballs emblemàtics de 9 noms  importants de la fotografia: Josep M. Casademont, Francesc Català- Roca, Toni Catany, Joan Colom, Ramon Masats, Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Leopoldo Pomés i Ricard Terré.
La majoria són còpies noves, poques són còpies de l'època en que es van fer. Formen part de l' exposició itinerant Nova avantguarda: fotografia catalana dels anys 50 i 60 que, des del 2010, ha anat viatjant a set museus i, quan deixi el Museu de l'Empordà de Figueres, fins el proper 15 de gener, es podrà veure a partir del febrer a la Sala Muncunill de Terrassa.


Ramon Masats
Estocada de la tarde
1956-1959

Sortida per la porta gran: aquell matí a la sala només hi ha un senyor i jo veient l'exposició. Me'n adono quan m'enxampa d'esquenes mirant una foto de Ramon Masats que mostra un toro amb una espasa clavada a la nuca (al hoyo de las agujas) i em diu que, per a ell, "és la millor de totes! Quina precisió, capta el moment just, malgrat sigui una mala estocada”. La trobo bona, la foto, però tant com la millor... No sé què dir i, mentre marxa, li dic que sí, que també la trobo bona, però que totes són molt bones... Quan arribo al final de la sala, fullejant el llibre de visites veig que l'últim escrit és seu! Hi diu com li ha agradat sobre manera aquesta foto en concret i acaba amb airosos visques per “l'art del [sic] toreix”. En fi, torno a la foto en qüestió i mentre la miro altre cop, penso que per ser de l'agrad d'un afeccionat als toros, em sembla que la figura del pobre toro ferit de mort, assegut i abatut, mirant cara a cara al públic, com demanant una explicació... és una de les imatges més antitaurines que he vist mai.



2 comentaris:

Insonrible ha dit...

Quina pena que el Museu no estigués obert dilluns! Va ser "la estocada del cap d'any".
A veure si ve a ciutat...

Toronto ha dit...

Ja veu que li vaig fer cas i l'endemà hi viag anar sense falta ! A ciutat s'han vist moltes d'aquests fotògrafs en exposicions més grans, com l'àlbum de senyores del Raval... de Colom i la de Català-Roca a la Pedrera, per dir dues de les més recents, però aquesta expo per a comarques... té algunes que no havia vist mai abans, i les que sí, com les més famoses, com el noi amb el carretó ple de caixes de fusta de Miserachs, sempre es bonic tornar a veure-les en formats més grans que a diaris, revistes o llibres. En fi, allà a on tornin a muntar-la, no se la pierda, Faraona!