dilluns, 18 de maig del 2015

On és la festa?


Marta Pina
[detall de collage]

Y que todos sean los que vigilen todo,
para que no sea uno sólo quien vigile a todos.
Porque es fácil engañar a la gente
con palabras bonitas, con dinero
y con promesas que luego no se cumplen.
*

Perles cultivades són els textos de Cómo puede ser la democracia. Media Vaca ha recuperat quatre llibres de la col·lecció juvenil Libros para mañana, que a finals dels anys 70 va publicar l'editorial barcelonesa La Gaya Ciencia. El primer és Cómo puede ser la democracia, amb els textos íntegres escrits als inicis de la Transició espanyola per un misteriós col·lectiu que signava amb el nom d'Equipo Plantel. Són breus, concisos i, com apunten el nous editors, malgrat tendir a la simplificació, romanen avui plenament vigents: què poc s'han portat a la bona pràctica durant els quasi 40 anys que tenen!


Les il·lustracions, però, són totalment noves. Els collages de l'artista valenciana Marta Pina substitueixen els dibuixos originals de L. F. Santamaría. Pina desplega una imaginació sense límits amb un gran domini del retallar i enganxar per barrejar imatges, una sort d'estampes amb personatges de tall victorià (els conservadors!) i vintage (els progresistes!), elegants i molt iròniques, que donen als textos més un contrapunt surrealista que una il·lustració literal. Aquests collages són petites joies d'orfebreria fina.


* Cómo puede ser la democracia.
Idea y texto: Equipo Plantel; ilustraciones: Marta Pina.
Valencia: Media Vaca, 2015.
(Libros para mañana; 1).
ISBN: 978-84-943625-0-7.



[Imatges: Media Vaca]


[Torontoràdio: Paco Ibáñez canta a Brassens: La mala reputación]

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina meravella de collages, Eduard! És impossible resistir-se a tenir-los. I si els textos estan a l'alçada, com sembla ser...obra mestra!

Toronto ha dit...

Molt bonics, Enric! Tots els collages de Marta Pina ho són: http://martapinasolamente.blogspot.com.es/
Una meravella. Els treballs amb confetis i serpentines, brutals!

Encarna Castillo ha dit...

Quina meravella!!