diumenge, 20 de setembre del 2015

Souvenir cherokee



 Inge Morath
USA, Cherokee, North Carolina,
Oconaluftee Village

(1960)

 6 de julio

Los niños entran en tropel detrás de sus padres. El padre observa. Las madres admiran las colchas caras y los hijos sudan orgullosos bajo los pesados gorros indios. Una larga fila de coches viene y va, y cuando empiezo a convencerme de que este es el ambiente normal en un resort vacacional, desaparezco y me voy a Oconaluftee, un supuesto poblado Cherokee reconstruido, en el que aún viven indios que mantienen costrumbres tradicionales.

Se trata de una visita guiada. Un joven muy apuesto vestido con un taparrabos de cuero y un collar de cuentas recoge las entradas. Entonces el grupo pasa de una cabaña a otra y en cada una hay una figura con semblante serio que hace collares de cuentas, teje, talla o construye una canoa, mientras que otra figura a su lado ofrece una explicación en inglés de por qué y cómo lo hacen. Resulta muy entrañable y todo el mundo escucha con atención. Dura cuarenta y cinco minutos.

Inge Morath
USA, Cherokee, North Carolina, Oconaluftee Village (1960)


Del llibre En la carretera: viajes fotográficos a través de Norteamérica*. Un viatge pels Estats Units a través de l'objectiu de dinou fotògrafs que van recorre el país. Els primers als anys 50 i 60 (Robert Frank i el seus americans al capdavant) seguint el camí de Kerouac... fins arribar a fotògrafs contemporanis (tanquen el llibre fotos del tàndem Taiyo Onorato-Rico Krebs). I de les dinou visions - totes unides pel viatge però úniques, retratant temes diversos entorn el paisatge i les gents, sempre molt personals- em quedo amb la sensibilitat d'Inge Morath, fotògrafa austríaca de l'agència Magnum, alumna avantatjada de Frank Capra i d'Henri Cartier-Bresson. 

Inge Morat. USA. Cherokee, North Carolina, Oconaluftee Village (1960)

El seu viatge data de l'estiu de 1960, quan la van convidar a documentar el rodatge de la pel·lícula de John Houston The Misfits a Reno, Nevada. Va sortir de Nova York en cotxe divuit dies abans de la cita, acompanyada per Cartier-Bresson, fent la ruta: Pensilvania, Carolina del Nord, Tennessee, Arkansas, Nou Mèxic i Nevada, passant per Las Vegas abans d'arribar al destí final, Reno. I no només va fotografiar, Morath també va escriure les seves impressions. Són uns textos breus, quasi apunts o notes, en primera persona, molt bonics i que, lluny de molestar, donen més emoció a la força de les imatges. Un diari de viatge excepcional.


* En la carretera: viajes fotográficos a través de Norteamérica.
David Campany (editor).
Madrid: La Fábrica, 2014.
ISBN: 978-84-15691-82-2, p. 68-69.

[Fotos:
Magnum]

[TorontoTV: Trailer de The Misfits, John Houston. 1961]

3 comentaris:

Anònim ha dit...

El llibre deu ser impagable, amb aquesta nòmina de fotògrafs. M'imagino que els autèntics protagonistes són els turistes. Els indis encara deuen riure.

Encarna Castillo ha dit...

Don't be cruel, Toronto!!! Esos libros no se enseñan así como así, para despertar la necesidad de su consumo... O sí, sí. Enséñalos que no se nos pase ni uno.

Toronto ha dit...

Enric, sí, la nòmina treu el singlot! En blanc i negre o color, a la majoria els desconeixia i el viatge amb cadascun d'ells ha estat un grat descobriment, diferent i brutal, la selecció, el conjunt, és molt emocionant... dona ganes de carretera i manta!
Les reserves índies em produeixen molta tristesa, la nostra raça rostre pàl·lid es creu molt superior aïllant al diferent, convertint tot en resorts i parcs temàtics.

Encarna, este cuenta como consumo responsable!