diumenge, 24 de febrer del 2008

Utopia Parkway

Joseph Cornell (1903-1972)
Homage to the Romantic Ballet, 1942

Box construction; 4 x 9.94 x 6.75 in.
(10.2 x 25.3 x 17.1 cm)
The Lindy and Edwin Bergman Joseph Cornell Collection, The Art Institute of Chicago, 1982.1854
©The Joseph and Robert Cornell Memorial Foundation/Licensed by VAGA, New York, NY
[Imatge extreta de:
http://www.josephcornellbox.com/]


Buscant llibres escrits en català o castellà sobre un dels grans mestres del collage, he trobat Alquimia de tendajón: el arte de Joseph Cornell del poeta nord-americà Charles Simic, traducció mexicana de l’original en anglès Cornell notebooks: the art of Joseph Cornell. És un recull de textos breus que combina l’homenatge personal i poètic amb el coneixement ben documentat.


Donde el azar y la necesidad coinciden

En algún lugar de la ciudad de Nueva York hay tres o cuatro objetos aún desconocidos que embonan uno con otro. Cuando estén juntos serán una obra de arte. Tal es la premisa de Cornell, su metafísica y su religión; la deseo entender.
Sale de su casa en Utopia Parkway sin saber qué busca ni qué encontrará. Hoy, podría tratarse de algo tan común e interesante como un viejo dedal. Tal vez pasen años antes de que encuentre compañía. Mientras, Cornell camina y busca. La ciudad tiene un número infinito de objetos interesante en un número infinito de lugares inusitados.
[Pàg. 25.]


Simic, Charles. Alquimia de tendajón: el arte de Joseph Cornell. Traducción de Elisa Ramírez Castañeda. México: Universidad Nacional Autónoma de México, 1996. (Poemas y ensayos). ISBN 968-36-4652-2.
Les obres de Cornell tenen, malgrat una aparença tan hermètica com les mateixes caixes que són, molt poder evocador. Charles Simic, que aporta la seva pròpia visió d’algunes peces en concret, afegeix uns fragments del diari personal de Cornell i altres claus bàsiques per entendre millor l’artista: la relació amb els surrealistes, referents com Marcel Duchamp i Kurt Schwitters, els poetes que admirava encapçalats per Gérard de Nerval, l’amor tímid per les ballarines de l’òpera, el seu particular cinema, la vida familiar i els passeigos per la gran ciutat buscant material a les botigues de galindaines, els tendajones de la traducció mexicana, tiendas de baratijas en castellà.


Tots aquells que aneu a Bilbao entre el 29 de febrer i el 7 de setembre teniu l’oportunitat de visitar l’exposició Cosas del Surrealismo al museu Guggenheim. És una producció del Victoria & Albert Museum que vaig poder veure l’any passat durant un viatge a Londres. Recordo que em va agradar molt. Mostra objectes, pintures, mobles, teixits estampats, joies, vestits, fotografies i pel·lícules dels artistes que van pertanyer al Surrealisme o que hi van tenir relació, com és el cas de Cornell, de qui s'exposen algunes de les seves caixetes.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

http://ecx.images-amazon.com/images/I/71N4K35JE4L._BO2,204,203,200_PIlitb-dp-500-arrow,TopRight,45,-

em fascina la figura de cornell, recomano el llibre sobre la seva biografia "utopia parkway". Duchampianos del mundo: temblad!

Anònim ha dit...

Cornellcito m'encanta, ja ho saps! I tb m'agrada molt Duchamp, q anava fent caixetes cada vegada q necessitava calerons per anar de vacances a Cadaqués i seguir jugant a escacs i vivint, simplement... Deixo aquest link: http://www.neu-e.de/, q convida a tothom a tunnejar caixes de cartró i demostrar creativitat de la bona... Ai, quién pudiera!!!