divendres, 21 de març del 2008

8 ½

8 ½
(1963)
Federico Fellini

[Disseny original de Piero Gherardi, escenògraf i figurinista]

S’ha editat en DVD a Espanya, per a compra o lloguer, 8 ½ de Federico Fellini.


Segons Tullio Kezich, biògraf de Fellini, 8 ½ és el resultat d’una època de crisi personal i creativa. Després de La dolce vitta (1960) i un episodi a Boccaccio 70 (1962), Fellini es trobava sense idees per tirar endavant la que seria la seva vuitena pel·lícula i mig, si es comptaven també els curtmetratges. Com sol passar sovint en l’art, les crisis treuen el millor dels artistes i donen lloc a obres mestres. Fellini va fer una pel·lícula que recollia tot el que tenia al cap just a la meitat de la seva vida: un director de cinema ple de dubtes de per on debia continuar, un home sentimentalment complicat, els records d’infantesa, la fe, els somnis...

Des del començament (i quin començament! [clip]) es deixa molt clar l’estat d’ànim del protagonista. Pensaments i obsessions passaran per davant nostre tal i com Fellini decideix mostrar-ho, segurament faltant a la realitat en què es basen tant com l’interessi, és una pel·lícula. Al documental dels extres d’aquesta edició en DVD, Fellini, soy un gran mentiroso (1983-2001, Damian Pettigrew) l’escriptor i amic seu Italo Calvino fa un elogi de la mentida, no es refiava ni sentia simpatia, diu, pels artistes que pretenen escriure la veritat. Un documental molt interessant amb una llarga entrevista a Fellini, on es mostra com el seductor nat que va ser, permet saber de primera mà cóm treballava i l’opinió que tenen d'ell els seus col·laboradors habituals i alguns actors.



Federico Fellini

La Saraghina e la rumba
[Dibuix - Bolígraf tinta blava sobre paper]
© Comune di Rimini, Fondo Fellini
[Imatge extreta de: http://www.balnea.net]


8 ½ va ser una pel·lícula moderna i arriscada quan es va fer i ara ho continua sent. Molt original en el plantejament de cinema dins el cinema, ficció i realitat, mentida i veritat. Amb grans interpretacions a càrrec de Marcello Mastroianni i les seves partenaires Sandra Milo, Anouk Aimée i Claudia Cardinale. Un treball impressionant de Gianni de Venanzo amb la fotografía, la darrera col·laboració amb Fellini en la que va ser la darrera pel·lícula que rodava en blanc i negre. Amb moments memorables: la trobada al balneari de l'esposa i l’amant, l’harem d’amants, el somni amb els pares, el productor, la diva, asa nisi masa… i el despertar sexual i la repressió catòlica al record de la rumba de Saraghina [clip]!

8 ½ [Fotografia extreta de: Enciclopaedia britannica]

Moments ben enllaçats camí d’un final apoteòsic al ritme de marxa de circ, música del gran Nino Rota.

+ Fellini:

Fellini, Federico. 8 ½. DVD. Barcelona: Cameo, 2008.

Kezich, Tullio. Fellini: la vida y las obras. Traducción de Juan Manuel Salmerón. Barcelona: Tusquets, 2007. (Tiempo de memoria ; 61). ISBN: 978-84-8310-371-5.


4 comentaris:

La Abutrí de Getafe ha dit...

Mi Querido Toronto..Me has dado justo en medio del mio cuore amigo mio,mi amado Fellini,me tiene y me tendrá siempre a sus pies,es tal mi pasión por este hombre,que mi recien llegado a casa(un precioso gato con mucho pelo largo negro)...tiene su bello nombre...El gran FEDERICO FELLINI.

Toronto ha dit...

¡Qué bueno! Con este nombre seguro que será el más gatariego de Getafe! Si algún día sale de raspas con Marcello (el gato de María) pueden causar estragos!Besos y wiskas!

La Abutrí de Getafe ha dit...

Mi Darling Toronto...Yo,también os eche mucho de menos ayer,el libro de La Piedra Lunar me gustó mucho y disfruté como nunca con el personaje del mayordomo,aúnque creo que no he sido la única a quién le ha gustado este personaje,fijate tú que yo me lo imaginaba con la cara de Julián...Por qué será?..

Samedimanche ha dit...

Ja, ja!! si que es Julián de aquí unos años, pero su oráculo serán estrofillas de Astrud o algo así.
Felicidades por FEDERICO, pronto lo veremos y en cuanto a 8 1/2...yo soy más de pueblo, me va más Amarcord.