dimarts, 24 de juny del 2008

Llibres d’artista

Carlos Pazos
Fidelidad Total
41,5 × 30,5 cm
Barcelona: Raíña Lupa, 2007

Exposició de llibres d’artista: VisualKultur.cat.
Sala d'exposicions del FAD. Foment de les Arts i el Disseny, fins el 14 de setembre.

Carlos Pazos . Text de Ramón de España
Fidelidad Total
Barcelona: Raíña Lupa, 2007

Llibres que il·lustren textos d’escriptors o dels propis artistes: Miró, Dalí, Brossa, Tàpies, Ponç, Plensa, Fontcuberta, Bigas Luna, Zush, Amat, Miralda, Benito, Duchamp, Hamilton... Revistes revolucionàries en continguts i forma com la mítica Dau al Set, Fíjate o Cave Canis.

En total, fins a un centenar de peces que van dels anys 60’ a l’actualitat. La llista sencera d’obres amb imatges de totes elles i més informació sobre l’exposició a: VisualKultur.cat.

Perejaume
Les obres i els textos
51 × 40,5 cm
Madrid: Arte y Naturaleza, 2006

La visita a aquesta exposició de llibres d’artista em recorda l’exposició retrospectiva dedicada a l’obra de Perejaume Deixar de fer una exposició (MACBA, 2001) . En aquella ocasió algunes obres pensades per ser plantades enmig dels paisatges de muntanyes i camps deixaven de tenir el seu sentit original per tenir-ne un de nou dins el museu. Aqui tenim uns llibres preciosos exposats dins unes vitrines i, per tant, llibres que no podrem veure ni llegir sencers, ni tocar i fullejar. Seria molt temerari deixar-ho fer… i tots aquells que tinguin interès per fer-ho millor que provin a les biblioteques d’institucions que en conserven alguns d’ells (Biblioteca de Catalunya, MACBA, MNAC, Fundació Tàpies, etc.). L’altra opció és comprar-los! N’hi ha de molt cars, peces de col·leccionista, objectes de luxe intocables... però també de més assequibles. Per a qui li interessin els preus, poden visitar llibreries especialitzades com La Rara.

Antoni Tàpies, Joan Brossa.Textos de Joan Brossa
Frègoli
37 × 26 cm
Barcelona: Sala Gaspar, 1969

Mirar sense tocar… però sí donar a conèixer l’existència d’aquests meravellosos llibres, la seva dimensió d’objectes artístics i mostrar de la majoria dels exposats només alguna de les pàgines, els desplegables o els originals emmarcats. Tots són edicions úniques de tirades petites on els artistes s’adapten amb molta llibertat al format i el passen pel seu estil gairebé sempre de manera molt identificable amb la resta de la seva obra. I tants artistes, tants gustos.

[© Totes les imatges: VisualKultur.cat]

2 comentaris:

Insonrible ha dit...

Soy fan-fatal de Carlos Pazos. Me rindo a sus pies, a sus obras, a sus libros de artista.

Buenos enlaces, Toronto. Merci.

Toronto ha dit...

Gracias a ti por tu entusiasta visita, Insonrible. Pues añado aquí un enlace más para ti: www.carlospazos.com
que como fan-fatal igual ya lo has visitado, pero es que sólo por el texto de presentación, escrito por el propio Pazos, vale la pena de volver a entrar. Ese texto... lo encuentro una declaración de principios tan clara, valiente y arriesgada... ¡¿Cómo no vamos a rendirnos a sus pies ante semejante actitud?!