divendres, 10 de juliol del 2009

Picnic a La Caula

Cary Grant i Grace Kelly
To Catch a Thief
d'Alfred Hitchcock
(1955)
[Foto: Flickr honeyfumblings]

Cistella de vímet amb vaixella, coberts i gots. Estovalles i tovallons de roba amb estampat de quadres vermells i blancs. Termo i dos pots petits. Navalles d’Albacete i Suïssa. Amanida de tomata, ceba, cogombres, pebrot, garrota, olives i enciam; fuet i butifarres negra i blanca; pollastre arrebossat; truites de carbassó i patata; pa i tomates madures per xucar; oli i sal; una xíndria i un meló. Aigua fresca de la font, vi negre amb gaseosa i cafè.


Si aquest estiu tenen pensat fer un picnic, un bon lloc podria ser el berenador de La Caula, a Les Escaules (Girona). El mateix lloc que va triar Marcel Duchamp als anys seixanta, probablement en més d’una ocasió i sempre acompanyat de bons amics. Ho sé perquè, per recomanació d’en J., acabo de llegir Duchamp en España: las claves ocultas de sus estancias en Cadaqués, de Pilar Parcerisas. Un assaig molt interessant sobre les estades de l’artista a l’Empordà i com aquestes van influir en la seva obra.

Segons una hipòtesi de Parcerisas, Duchamp va trobar en l’espectacular salt d’aigua del riu La Muga la peça que li faltava per acabar L’Étant donées, concretament el paisatge del fons. Part de les investigacions que conté el llibre defensen que així podria ser, entre altres coses per les connotacions eròtiques del significat etimològic de la paraula caula (calenta en llatí) i pel simbolisme dels molins d’aigua que hi ha al llarg del mateix riu (La Caula està aprop d’un poble que es diu Pont de Molins), tot molt en sintonia amb altres enigmàtiques obres de Duchamp on els molins i els jocs de paraules hi són molt presents.
Com enigmàtic és també saber del cert fins quin punt Parcerisas ha plagiat uns primers estudis sobre la relació de Duchamp i La Caula, publicats fa uns anys per Joan Casellas, artista i promotor cultural que dirigeix el festival La Muga caula. De moment, només Caselles s’ha manifestat al respecte. Els seus retrets per no aparèixer citat al llibre i les valoracions crítiques sobre l’assaig de Parcerisas es poden llegir a Internet.



Duchamp en España... explica també les primeres visites al país, seguint les recomancions de Rafael Sala (un personatge interesantíssim a descobrir!); Duchamp acompanyant a la col·leccionista Katherine Dreier per Andalusia; l’exposició de Nu descendant un escalier el 1912 a la galeria Dalmau de Barcelona… i, sobre tot, el què van donar de si els deu anys que Duchamp va estiuejar a Cadaqués, els deu darrers anys de la seva vida. L’ amistat amb Salvador Dalí (compartint molts interessos artístics i una gran admiració mútua), les visites dels seus amics artistes (Man Ray, Nicky de Saint Falle i Jean Tinguely, Max Ernst, Richard Hamilton…), les sortides per jugar a les associacions d’escacs de pobles pròxims com Llançà i Roses. Acaba documentant el procés de disseny d’una xemeneia que Duchamp va fer per l’apartament de Cadaqués on s’allotjava i que un cop construida encara avui s’hi conserva.

Parcerisas, Pilar. Duchamp en España: las claves ocultas de sus estancias en Cadaqués. Madrid: Siruela, 2009. (La Biblioteca Azul serie mínima; 23). 133 p. ISBN: 978-84-9841-254-3.
[Foto del salt d'aigua de La Caula: Fotonatura]

9 comentaris:

Insonrible ha dit...

Seguro que a Duchamp le inspiró la Muga caula. Si vienes de París y te llevan a un sitio así, y más en aquellos años con el contraste que eso supone, tienes que apreciar la belleza de esa diferencia.
Molt interesant, Toronto.

La Abutrí de Getafe ha dit...

Lo que yo daría por darme un bañito en semejante poza(como dicen por aquí)...Yo prefiero quedarme con La Muga Caula,ya sabes.
Hace tanto en calor en Madrid que creo que la mayor parte de mi cerebro está aletargado.

Me ha llegado la foto de corazón de pechu...Ya la tengo en un marquito...Les echo mucho de menos y le quiero mucho mi queridímo pechu!!.

Samedimanche ha dit...

Me pido merienda. Como diría Grace Kelly: "me echo algo por encima y nos vamos".A ver si organiza una excursión y nos saca por ahí...

Toronto ha dit...

Insonrible, se ve que le encantó la zona. También le gustaba mucho subir al monasterio de Sant Pere de Rodes, desde allí hay unas vistas espectaculares de toda la bahía y del plano de l'Empordà! El libro muestra además unas cuantas fotos buenísimas: con Dalí i Gala en la plaza de toros de Figueres, en bares de Cadaqués, en plan más relajado en su apartamento... en fín, que seguro que todo le inspiró mucho, lástima que para Duchamp siempre fue una laaata el trabajar! Más cosas podría haber hecho que jugar tanto al ajadrez!Que listo, que envidia!

Gracias Aburtrí, yo también la quiero y se la echa mucho mucho de menos! De la poza no saldría tampoco, suerte que estos últimos dias llueve y refresca porque hace dos semanas con la ola saharaui me sentia más iguana que su Sr. Wilson: achicharrado y pensando en huir (como buen reptil!).

Samedí, la excursión igual en primavera que no aprietan tanto los calores y así no necesitará la pamela de metro y medio de diámetro a lo Grace Kelly!

Anònim ha dit...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]office 2003 activation code, [url=http://firgonbares.net/]xp pro oem software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] old adobe software software for a store
buy sat nav software [url=http://firgonbares.net/]microsoft office 2003 standard edition[/url] p2 store software
[url=http://firgonbares.net/]buy photoshop upgrade[/url] acdsee 7 driver
[url=http://firgonbares.net/]buy photoshop top[/url] adobe photoshop cs3 torrent
buy cheap softwares [url=http://firgonbares.net/]free macromedia dreamweaver 8 software[/b]

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]to buy computer software in, [url=http://vonmertoes.net/]service order software[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] buy software applications best price software
software services canada [url=http://bariossetos.net/]office software from[/url] phone software canada
[url=http://hopresovees.net/]freeware games for windows xp[/url] resellers of software
[url=http://hopresovees.net/]kaspersky anti virus freeware[/url] buy sat nav software
nero 9 update [url=http://hopresovees.net/]sales software[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://vonmertoes.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]security software reseller, [url=http://bariossetos.net/]computer software discounts[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] cheap software license nero 9 cleantool
adobe creative suite 4 premium best value [url=http://bariossetos.net/]free kaspersky[/url] download office 2003 trial
[url=http://hopresovees.net/]hole in adobe software[/url] download windows vista
[url=http://bariossetos.net/]www microsoft software[/url] Software original
academically discounted software [url=http://bariossetos.net/]32-bit Retail Price[/b]