dijous, 11 de febrer del 2010

Núvol i cadira


Passo gairebé cada dia pel davant de la Fundació Antoni Tàpies. Després de dos anys d’obres a l’edifici, aviat tornarà a obrir. Serà a principis de març, ho estan anunciant amb uns cartells pels carrers de Barcelona.

De la col·lecció permanent d’obra de Tàpies que s’hi exposava, tot aquest temps de reformes només se’n podia veure una: Núvol i cadira, l’escultura que corona l’edifici modernista de Domènech i Montaner, seu de la fundació. Em fixo sovint en les cares dels turistes que s’hi aturen al davant, guia i càmera de fotos en mà, a l’altra banda del carrer Aragó. S’ho miren amb cert desconcert, uns riuen, s’hi retraten, altres semblen indignats, molts no endevino què poden pensar, segur que a algú li agradarà. A mi també, és una de les meves obres preferides de Tàpies. Quan va idear la fundació, la va concebre com un museu per exposar la seva obra i la d’altres artistes, però sobre tot com un espai de recolliment per pensar. Pot ser per això que sempre ha estat un dels museus menys visitats de la ciutat.

Antoni Tàpies
Núvol i cadira (detall), 1990
© Fundació Antoni Tàpies / Foto: Javier Sardá

Aturar-se, seure i pensar és el que representa la imatge d’una cadira plantada sobre un núvol, metàfora de l’experiència estètica, el lloc ideal on deixar-se portar a través de l’art. El dibuix d’una cadira és també la imatge del logotipus de la fundació i de l’exlibris de la seva selecta biblioteca. No em negaran que la idea de Núvol i cadira és molt bonica, i espiritual, perquè Tàpies sempre ha estat un místic. I després està el resultat, la materialització d’aquesta idea amb un gran manyoc de filferros, fidel al llenguatge consistent en pujar a la categoría d’art el material més sencill i pobre que puguis trobar. L’escultura vista des de sota, a la terrassa de la fundació, és impressionant.


Antoni Tàpies
Grafisme vermell, 2009
Pintura sobre tela 130 x 197 cm.
[ Foto: Galeria Toni Tàpies ]

Tal i com expliquen al seu web, la fundació reobrirà amb l’exposició Els llocs de l’art, que inclourà obres de l’artista realitzades en les dues darreres dècades, així com una petita selecció d’obres de 1945 que tenen certs vincles amb l’obra de Tàpies dels darrers temps. I precisament també es pot veure a Barcelona l’obra més recent de Tàpies - fins el 18 de març a la galeria del fill de l’artista, la Galeria Toni Tàpies -, comprovant que Tàpies continua en actiu als 87 anys, investigant incansable l’esperit humà, sense abandonar un llenguatge radical i provocador, segurament molt al seu pesar.

[Audio: Arnold Schönberg: Nit transfigurada IV]

3 comentaris:

Insonrible ha dit...

Bien. Así los del Art-Ticket ya pueden hacer uso. Les cobraban la entrada y la fundación estaba cerrado...
Ah, he cambiado el URL de mi blog. A ver si así me vuelvo a integrar. Please, could you change it in your blog? Thanks.

Toronto ha dit...

Desde luego, lo de poner la Fundació Tàpies en el Art-ticket estando cerrada era vergonzoso, a no ser que el precio del bono fuese más barato que ahora que estará abierta... que no lo sé. Pero igualmente, quedaba muy mal entre la lista poner un museo que no podías visitar, ni avisando... eso era una ESTAFA!!! Y en Córdoba pedirán VENGANZA!!!
Please, deme usted la nueva URL que no la encuentro por el internet. Besos.

Insonrible ha dit...

http://insonrible1.blogspot.com