dimecres, 8 de setembre del 2010

Gluts

Robert Rauschenberg
Greek Toy Glut (Neapolitan)
, 1987
Assemblage, 207 x 254 x 39.4 cm.
[Foto: Guggenheim]

Sempre que pensava en un cementiri de cotxes, em venien al cap les imatges de The Chase (Arthur Penn, 1966), quan el personatge que interpreta Robert Redford, fugint dels seus veïns embogits i rabiosos que el volien linxar, s'amagava en un. La pel·lícula aquí es va dir, molt subtilment, La jauría humana... com per linxar també al que va canviar el títol. The Chase, molt alegre no és, així que, a partir d'ara, preferiré recordar els cementiris de cotxes amb un altre RR: Robert Rauschenberg.



Robert Rauschenberg
Yellow Moby Glut i West-Ho Glut , 1986.
Assemblages de 320 x 289,6 x 61 cm. i 208,3 x 162,6 x 26,7 cm.
[Foto: Guggenheim]

L'artista nord-americà va trobar al desballestador Gulf Iron and Metal Junkyard de Fort Meyers (Florida) tot el material necessari pels seus Gluts, que així es diu la sèrie d'assemblages de gran format fets a partir de davantals de cotxe, senyals de trànsit, tubs d'escapament... i altres deixalles metàl·liques com rodes de bicicleta, persianes, tambors de rentadores, estenedors (dubte existencial de J. mentre visitàvem l'exposició: la sí-sí, es dirà en anglès yes-yes? ), canonades, somiers, etc.

... don't throw your yes-yes?

Robert Rauschenberg

Greenhouse Glut (Neapolitan), 1987
Assemblage
[Foto: Treehugger]

Glut es pot traduir per sobreabundància o excés, que, ben mirat, és el que d'alguna manera mostren les muntanyes i piles de ferralla abandonada en un desballestador. Ara, campanyes pro-sostenibles recomanen no llençar a la primera de canvi els electrodomèstics quan s'espatllen. Si ja no esperem ni a que s'espatllin! És tal el bombardeig d'anuncis de nous productes tentadors, o bé, pensem que comprar-ne un de nou sortirà més barat que fer-lo arreglar, per petita que sigui l'avaria. Rauschenberg va usar la paraula glut amb sentit de l'humor i carregant amb ironia. De les restes de l'excés, ell en va treure poesia pop.


Robert Rauschenberg: Gluts. Guggenheim Bilbao. Fins el 12 de setembre de 2010.

[Toronto TV: Prefab Sprout: Cars and girls]

4 comentaris:

Samedimanche ha dit...

Qué de recuerdos los Prefab Sprout!!
Y cuidado con el tétanos!

Insonrible ha dit...

En la expo de "Nuevos realismos" que está ahora en el Reina Sofía había cosas muy interesantes de Rauschenberg también. Un buen complemento para quien quiera ampliar esta expo con otras cosas de ready-made. Me gustó mucho esa éxpo para entender el paso del expresionismo abstracto a los comienzos del popart.

Toronto ha dit...

Insonrible, muchas gracias por la recomendación. Si no recuerdo mal, en "Nuevos realismos" también hay obras de Arman, trabajos prensando desguaces de coches que me recordaron mucho a los Gluts de Rauschenberg. Aunque a Arman ya no lo pogan en saco del Pop, si no de la Transvanguardia. Pero vaya, que encuentro que se parecen un poco.

Toronto ha dit...

Samedimanche! Del tétanos estoy vacunado, pero de la rabia no!Cuidado! Y sí, eh!, qué recuerdos los Prefab Sprout! Aquella época sairo, que dice B.