divendres, 3 de juny del 2011

L'efecte del cine


Hubbard & Birchler

Eigth, 2001

Crec que de sempre L'Obra Social “la Caixa”, abans a la sala d'exposicions del Palau Macaya al Passeig de Sant Joan i després als CaixaForum, ha estat de les entitats culturals que més han cregut i apostat pel videoart. Les seves mediateques (copiant el model francès) van ser pioneres a l'Estat Espanyol, o la seva col·lecció d'art contemporani, que conté autèntiques joies de la corona d'aquest format, i continua comprant obra dels vídeo-artistes més importants d'aquí i de fora.

Ara mateix, destinen un espai enorme de les seves sales d'exposicions íntegrament per mostrar, com cal, tretze peces de videoart d'artistes estrangers. Comencen el recorregut amb una de mítica, l'Sleep (1963) d'Andy Warhol, que són 5 hores llargues amb la imatge fixa d'un senyor dormint. Després de creuar la cortina lynch d'Off Screen (Douglas Gordon, 1998), continua un recorregut que combina propostes de formats més modestos i petits amb d'altres que són realment espectaculars (per les dimensions, pels efectes visuals o per la instal·lació que t'embolcalla), i totes molt interessants. Potser en destacaria més d'una com a favorites: la bellesa perversa-carnívora de les imatges de Trailer (Saskia Olde Wolbers, 2005), la participativa You and I, Horitzontal II (Anthony McCall, 2006), la vintage Rheinmentall/Victoria 8 (Rodney Graham, 2003) i, per davant de totes, uns vells coneguts pels que tinc debilitat: Teresa Hubbard i Alexander Birchler, dels que es projecta Eight (2001), un dels seus curts màgics, amb bucle hipnòtic i misteriós marca de la casa.

La selecció, segons el programa de mà, recull obres de vídeo-artistes que prenen el llenguatge cinematogràfic per reflexionar entorn el que és real o il·lusori. Recorre els passadissos en penombra del CaixaForum i entrar a cada compartiment fosc per veure les projeccions, em fa pensar que potser viurien una sensació molt semblant aquells espectadors de les primeres llanternes màgiques de fa tres segles. Igual com ara, tots palplantats amb ulls i boca ben oberts davant una altra realitat.

+ L'efecte del cine. Il·lusió, realitat i imatge en moviment. Somni. CaixaForum Barcelona, fins el 4 de setembre de 2011.

[Fotos: Hubbard & Birchler]

[Torontoràdio: The Velvet Underground: Sunday morning]