dilluns, 3 d’octubre del 2011

Obrint ostres



El Noi amb claus als ulls, El Noi Ostra i La Noia Rampoina, de Tim Burton.


L'amiga Samedimanche comentava fa uns dies que es va quedar una mica sorpresa perquè un company de feina més jove que ella no sabia qui era en Bitelchus, o Beetlejuice... Res, ni en castellà ni en anglès, ni el personatge, ni la pel·lícula. N'hi ha que tenim tanta estima per l'obra de Tim Burton que aquestes coses ens fan quasi tan freaks com els seus personatges.

El Museu del Joguet de Catalunya pot donar a conèixer a nens i adults ostres de clova tancada alguns dels personatges creats per Burton. A la sala d'exposicions temporals del museu, s'hi mostra una selecció d'il·lustracions (alerta als encara més freaks: no s'entusiasmin massa que no són els dibuixos originals, són còpies facsímils), textos (la versió catalana de Miquel Desclot) i ninots de vinil (de la sèrie Tragic toys) que pertanyen tots al seu llibre La Trista mort del noi Ostra i altres històries. També s'hi exposen altres llibres (l'àlbum sobre Alícia al País de les Meravelles i el catàleg de l'exposició que el MoMA va dedicar a Burton), i es pot fer un repàs a la seva filmografia a partir de fotos de les pel·lícules que ha rodat fins ara.

Llàstima però, que entre la selecció de textos i joguets no hi són els meus personatges preferits de La trista mort del noi Ostra: Stick Boy i Match Girl, o en Bastó i la Cerilla de la versió catalana, protagonistes d'una bonica i ardent història d'amor impossible:


///////Amors d'en Bastó i la Cerilla


En Bastó adora la Cerilla,

n'està penjat perdudament,

n'adora la figura esvelta,

la troba francament ardent.


Però ¿pot una flama encendre's

entre un bastó i una cerilla?

I tant que sí, ja ho podeu creure:

mireu-lo a ell, si no, com brilla!


Burton, Tim. La trista mort del noi Ostra. Versió de Miquel Desclot. Barcelona: Angle Editorial, 2007. 141 p. ISBN: 978- 84-96521-61-2.

+ La trista mort del noi Ostra, al Museu del Joguet de Catalunya a Figueres, fins l'1 de novembre de 2011.

[Torontoràdio: Danny Elfman: Beetlejuice]