diumenge, 1 d’abril del 2012

Ion B.


Ion Barladeanu
Martini
Collage i llapis de color sobre paper,
28.5 x 43.5 cm.

Divendres passat, el Canal 33 va emetre La vida segons Ion B. (The world according to Ion B., Alexander Nanau, 2010), un documental sobre la història de l'artista romanès Ion Barladeanu.
Amb els seixanta complerts, Barladeanu feia anys que vivia al carrer, després d'haver estat desnonat. Era un sense sostre de Bucarest i només la gent propera al seu reduït entorn sabia que es dedicava a fer collages. Entre els anys setanta i noranta, retallant i enganxant imatges de diaris i revistes que trobava a les escombraries, n'havia arribat a fer més d'un miler, composicions amb algunes parts dibuixades i pintades per ell mateix, o també reciclant altres deixalles, i que tenien quasi sempre dues temàtiques: el que es podriem dir escenes de la societat romanesa, i l'atac directe i contundent contra la figura del dictador Nicolae Ceauşescu.

Ion Barladeanu
Sense títol
Collage, 
 25 x 45 cm.

Si aquests collages sobre Ceauşescu haguessin sortit al la llum en plena dictadura, Barladeanu hauria anat directe a la presó. Però no va ser fins l'any 2007, quan el galerista Dan Popescu, que havia sentit a parlar d'ell, es va decidir a visitar-lo. Va quedar impressionat per la seva obra i el va introduir al mercat de l'art fent-li de marxant. A més, el va ajudar a deixar la beguda, a tornar a tenir una casa, millorar la seva higiene, comprar roba nova... i una bicicleta (una de les coses que més il·lusió li feia). També, com no, l'animà a fer nous collages. Barladeanu, segons explica ell mateix, no tenia ni idea que el que feia eren collages. Sent totalment autodidacta i treballant amb materials molt precaris (unes tisores velles, paper i cola, que, per cert, preferia la cola comunista!), afirma desconèixer els referents dels que li parlen (que si Pop-art, que si Dadà...), ell en diu “les meves pel·lícules”, perquè sempre havia volgut ser artista o director de cinema. La seva si és una vida de pel·lícula, o de documental:



El Canal 33 tornarà a emetre La vida segons Ion B.  el dimecres 4 d'abril a les 11.55 H, i el dijous 5 d'abril, 17.10 H.
[Font: Canal 33: El documental]



[Torontoràdio: Fanfare Ciocarlia: 007. James Bond Theme]

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Resulta curiós que algú com ell, sense cap mena de formació tècnica, tingui un talent compositiu tan bo.

Ja veurem si a partir d'ara serà capaç de mantenir la mateixa percepció de la realitat. En certa manera, les seves obres bastien el seu univers, d'aquí ell anomenés "pel·lícules" els seus collages.

Toronto ha dit...

Hola Enric. M'agradarà veure també què farà des de la nova realitat que té pel davant. No sé si serà tan interessant com el que ha fet fins ara, però li surti el que li surti, espero que ell sigui prou intel·ligent per no haver de tornar a dormir al carrer!