diumenge, 9 de desembre del 2012

Burdacuts


Miloš Tomić
Burdacut
Collage
(1997-2011)

Inspirat pel ratolí que al soterrani de casa es cruspia els seus vells còmics, l'artista serbi Miloš Tomić va fer servir una tècnica semblant per fer aquests collages. Però enlloc de còmics, va agafar un pilot de Burdas (la revista de moda i patrons) de la seva mare i, enlloc de rossegar, unes tisores i un cutter. El resultat, els Burdacuts.



[Feu clic sobre les imatges per veure-les més grans]

A la seva pàgina web, Tomić explica, més o menys, el procediment. D'aquesta sèrie de collages, fets entre el 1997 i el 2011, en va fer també una meravella de vídeo titulat Mother's Literature que podeu veure aquí.
Perquè el collage és només una de les pràctiques artístiques que realitza. Professor de vídeo i animació a la Singidunum University de Belgrad, és molt més prolífic en curtmetratges, alguns autèntiques filigranes de l'stop motion, com ara Clay Pigeon:


Miloš Tomić ha visitat la ciutat de Barcelona en vàries ocasions, a diferents llocs. Se li pot seguir la pista a través de La Plataforma, al Poble Nou, o el Centro de Cultivos Contemporáneos del Barrio, al Poble Sec, a on va impartir cursos i tallers, així com xerrades sobre inspiració, Art Brut i els orígens de l'animació.


[Totes les imatges: Miloš Tomić]

2 comentaris:

Anònim ha dit...

M'agraden més els Burda que el vídeo. Deu ser una qüestió biogràfica. De petit, ma mare tenia una amiga modista que rebia els Burda d'Alemanya. Jo els fullejava i em meravella de les noies dels anuncis, res a veure, com et pots imaginar, amb els anuncis d'aquí de finals dels 60 i principis dels 70.

Curiosament, aquest "troquelat" de les revistes permet mirar en el seu interior com un voyeur.

Toronto ha dit...

Enric, també he enllaçat al text un altre video que en Milos Tomic va fer apartir dels collages dels Burda, tot i que com a peces per sí soles, aquests troquelats ja queden prou bé, el resultat de foradar a diferents nivells de les pàgines dóna imatges molt suggerents (y més per als voyeurs!!!).