dimarts, 12 de novembre del 2013

Botijoman


 
Sergio Mora
Guernica Love Song
Acríl·lic i oli sobre tela. 200 x 150 cm.
(2010)


Perros y gatos de la familia,
pequeñas guerras,
grandes guerras.

Ya vino el botijo y dijo:
“Perros y gatos de la familia,
pequeñas guerras,
grandes guerras.”

Ya vino el botijo y dijo:
“Adivinen mi acertijo” *




*Sergio Mora
Typical Spanglish
Barcelona: Ediciones La Cúpula, 2013.
110 p. ISBN: 978-84-15724-41-4.

Un còmic fucking amazing de Sergio Mora: En este best-seller internacional, Sergio Mora, el patriarca del pop surrealista español, hace su particular homenaje a los maestros del cómic americano: Clowes, Burns, incluso Jack Kirby o la pequeña Lulú. Mora nos presenta su psicotrópica obra pictórica enmarcada en una historia sin pies ni cabeza y al mismo tiempo cargada de un profundo sentido. Perquè, en realitat, és un còmic i és també un catàleg de les pintures que va exposar a la galeria Art & Design Barcelona un estiu d'ara fa tres anys (inclou un reportatge fotogràfic de la festa d'inauguració, amb l'actuació del grup Los Toros, Mora a la bateria).

El còmic explica (?) la història (?) de Botijoman, el gran inspirador, un superheroi extraterrestre (?) del planeta Remoto que raja inspiració. Del cap de càntir i el seu poder provenen els millors moments de Leonardo Da Vinci, Picasso, Dalí, Frida Kahlo o Bowie... però sembla que per a Sergio Mora, Botijoman ha deixat de rajar. Fins que l'artista surt d'aquesta crisi, més paranormal que existencial, i presenta noves obres a l'exposició Typical Spanglish. I aquí ve la part del catàleg, introduïda per textos breus de Cecília Díaz i de Juan Bufill: Sergio Mora es una de esas personas que, como el protagonista de Big Fish, conoce el valor de la luz de la ficción y de la energía de la ensoñación (…) En la obra de este dibujante, ilustrador y pintor, conviven distintas edades y tonos: transgresión y ternura, sexo explícito y lirismo, seducción y rareza, belleza y un punto de monstruosidad, inmediatez cotidiana y fantasía, verdad y juego, arte surrealista y arte pop. Cada quadre va acompanyat del seu verso reverso, poemes escrits en estat de somnambulisme, assegura Mora. 


Sergio Mora
Infinito de CórdobaMalagueña salerosa
Acríl·lic i oli sobre tela, 50 x 50 cm. i 60 x 50 cm.
(2010 i 2013)


[Imatges: Magic Paintings]

+ Sergio Mora – Mágicomora

[TorontoTV: José Guardiola: Estrella errante]

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Pel cap baix, sembla molt divertit. M'agrada molt aquesta barreja d'estètica kitsch i còmic americà dels 50. Li faré un cop d'ull perquè no conec l'obra de Sergio Mora.

Toronto ha dit...

Una autèntica barreja bizarra! I molt sentit de l'humor. Segur que et sonarà, Enric, ha fet alguna campanya publicitària per a la Fnac, també va il·lustrar en un àlbum "Qualsevol nit pot sortir el Sol" de Jaume Sisa, forces contes infantils per a totes les edats ("Papá tatuado" és un dels últims, preciós!) , o treballs per a les carpetes de discos (per a Marc Parrot, Kiko Veneno i el G5...).
A veure si t'agrada.