diumenge, 24 de novembre del 2013

L'edat del monstre


John Stezaker
Pair IV
Collage
(2007)

Dos anys després de publicar Cutting Edges: contemoporary collage, l'editorial Gestalten ha tret un nou recull antològic de collages: The Age of Collage: contemoporary collage in Modern Art. Una selecció de treballs de fins a 81 nous artistes d'arreu del món (si no he comptat malament, només repeteix un, que, casualment, viu i treballa a Barcelona: Max O Matic). Exemples sempre de collage clàssic (bidimensional, retallar i enganxar sobre paper), encara que alguns artistes seleccionats fan servir eines digitals en la seva elaboració.


Matthieu Bourel
Princess / Headcut
(2013)


Aquesta segona entrega continua amb el bon gust per una presentació de gran qualitat, millorant petits detalls de la primera entrega, com ara separar més visiblement cada artista, introduint la seva obra amb un text breu. De tots, merescudament, és John Stezaker un dels artistes més destacats pels editors i juntament amb James Gallangher, Dennis Busch (alhora un dels editors!), Linder Sterling i Dash Snow, els cinc tenen textos de presentació més extensos i s'inclouen més il·lustracions. Però crec que és John Stezaker qui, en la línia de collage que treballa (superposició d'imatges, normalment de paisatges, arquitectures i altres rostres sobre retrats de persones, encaixats amb sorprenent habilitat, atzar de molta precisió i un efecte impactant, brutal!) és el millor de llarg, la seva influència en altres artistes és evident i nombrosa. La tendència general d'abordar el cos humà obrint-lo en canal, fent frankensteins i criatures impossibles, cares esquinçades, desfigurar els rostres i els cossos a base de pedaços, de superposar òrgans i membres de diferents mides com misters potatos... em porta a pensar que el llibre bé podria haver-se titulat The Age of Monster. El monstre, un signe tan d'aquesta època i de totes les èpoques de la humanitat.

The Age of Collage: contemoporary collage in Modern Art. Editors: Dennis Busch, Hendrik Hellige, Robert Klanden. Berlin: Gestalten, 2013. 285 p. ISBN: 978-3-89955-483-0.

[Imatges: John Stezaker; Matthieu Bourel]

[TorontoTV: Talking Heads: And She Was]