dilluns, 5 de maig del 2014

Escapisme il·lustrat


Harry Houdini
[Il·lustració d'Iban Barrenetxea]

Me tenían en el punto de mira, como demuestra el hecho de que el mismo reportero que expuso los métodos de la Imán subiese al escenario en el Alhambra durante mi actuación para la prensa (...) y aunque trajo consigo unos grilletes de esclavo antiguos, con los que parecía creer poner fín a mi carrera al instante, yo conseguí escaparme en menos de tres minutos. Cuando le devolví los grilletes, me sonrió y dijo: “No sé cómo lo ha hecho, ¡pero lo ha hecho!”, y me estrechó la mano cordialmente. *

H. Houdini


A Traficantes de milagros y sus métodos, Harry Houdini, el gran mag de l'escapisme, explica alguns dels trucs dels seus col·legues que es dedicaven a números amb foc, empassant i escopint, suportant flames i altes tempreratures sobre la pell o ficant-se dins de grans forns. D'altres com els empassa-sabres, vidres, pedres, i fins i tot granotes vives, escopidors d'aigua... davant un públic estupefacte. O dels encantadors de serps verinosses que es deixaven mossegar sense immutar-se. També, i denotant certa admiració, dels forçuts que aixecaven grans pesos, com ara pedres i encluses, s'hi carregaven gent al cim i es deixaven colpejar amb maces, o dels que trencaven sogues amb sorprenent facilitat.
Ho explica, reunint, primer, informació sobre un complet catàleg d'artistes de circ, salons, hotels, teatres de varietats i dime museums de les barraques de freaks. Personatges històrics, referents mítics en el seu art, i contemporanis de Houdini en el tombant de segle XIX al XX que, en alguns casos, va conèixer personalment, afegint sovint cròniques impagables de la premsa de l'època.
En segon lloc, aporta al detall documentadíssimes explicacions tècniques sobre cóm s'ho feien. I aquí el seu llibre esdevé un autèntic Quèquicom de la màgia, perquè, menys comptades excepcions on no hi ha cap trampa i sí facultats naturals (o, més aviat, sobrenaturals), la majoria utilitzen amb enginy, però perillosament sobre el seus cossos, lleis de la física i solucions de la química de les que el gran públic en som totalment uns analfabets.

En el treball dels bons mags, darrera l'aparent facilitat, d'aconseguir l'engany sense ser descobert i sota aquell punt frívol (humor, misteri, por, exotisme...) de l'entreteniment, sempre hi ha hores i hores d'estudi i pràctica. Houdini - que, per cert, explica els trucs dels altres, però no els seus- aquí aporta un grau més amb l'erudició pròpia d'un historiador i d'un científic.

L'edició de Nórdica és, com sempre, preciosa. Inclou les il·lustracions d'Iban Barrenetxea en el cos central del llibre i ha dibuixat una actuació clàssica d'escapisme de Houdini, amb la presència d'alguns dels artistes convidats que trobem al llarg del text:




* Houdini, Harry. Traficantes de milagros y sus métodos. Madrid: Nórdica libros, 2014. Traducción de Alicia Frieyro. Ilustraciones de Iban Barrenetxea. 240 p. ISBN:978-84-16112-03-6.

3 comentaris:

Samedimanche ha dit...

Meravellós!!! M'hi lleço...

Anònim ha dit...

Què t'he dir, Toronto? Si Houdini ja és suficient, imagina't de la mà de Nórdica i amb les il·lustracions Iban Barrenetxea!

Meravellós i deliciós!

Toronto ha dit...

Ara faltarà veure també què tal " Sherlock Holmes contra Houdini"...
Per molts anys d'aquest revival sobtat de Houdini, companys! O no tant sobtat, que dels temps de crisis, tots en voldríem escapar el més ràpid possible!