dimarts, 20 de maig del 2014

La poesia del paper


Sara Huete
Encerrada con un solo juguete
Collage/assemblage
[Clica sobre la imatge per veure-la més gran]


Escapada fugaç a Zaragoza dissabte passat per veure La poesía del papel, exposició de l'artista santanderina Sara Huete, a la galeria A del Arte (ja només fins al 23 de maig, últims tres dies, últimes hores... per visitar-la!).

Les dimensions generoses de l'espai de la galeria han permès reunir força obra de l'artista, i s'ha fet amb un acuradíssim muntatge. La selecció reuneix una barreja de peces més antigues (no només collages i assemblatges emmarcats, també altres tipus de poema visual, com ara composicions amb objectes trobats disposats sobre peanes o clavats directament a la paret) amb obra recent, fet que converteix la mostra en una petita retrospectiva, ideal per conèixer els diferents interessos i motius de l'art de Sara Huete. Una trajectòria que ha traçat amb un llenguatge propi i coherent.
Formalment reconeixible en la part visual: la combinació de joguines, figuretes de porcellana, fusta o plàstic, tota mena de quincalla reconvertida en símbol poderós i que interactua amb personatges i paisatges provinents de fotos de revistes dels anys cinquanta, gravats del XIX... La retallada de les figures és polida i la composició d'una cura extrema, només aparentment senzilla. Els mínims elements casen en una unió perfecta, a causa d'un meravellós atzar o d'una pacient i lenta recerca a parts iguals.



Sara Huete
Ulises
Collage/assemblage
[Clica sobre la imatge per veure-la més gran]


En els continguts, és una obra molt marcada per la literatura, especialment per la poesia, i d'aquí el joc de paraules triat per posar nom a l'exposició. Són habituals els títols mecanografiats (picats amb una antiga Olivetti), cites extretes dels referents literaris de Sara Huete, sempre exquisits. Un gest de complicitat amb l'espectador que reconeixi aquests referents, els quals, ara inseparables de les imatges, donen una lectura personal, allunyada de simples lectures textuals, tot al contrari: contenen reflexió, un pòsit intel·lectual evocador que desprèn moltes emocions. Amb l'elegància del millor gust possible, dispara fina ironia, sentit de l'humor, feminisme, exotisme, un punt genial de bogeria (en el sentit de perdre el cap per l'amor, l'aventura, la diferència), surrealisme i, si s'escau, una bona dosi de mala llet. Sorpresos per l'enginy que contenen, és impossible no anar sumant somriures de satisfacció davant cada collage, un darrera l'altre, a tots.

També es poden veure en aquesta exposició alguns tresors de la rebotiga de Sara Huete. Estan dins d'una vitrina de la galeria i són des de llibretes que l'artista va omplint amb retalls de notícies i fotos, a llibres dels seus poetes preferits (de Brossa, Gamoneda, entre d'altres) , revistes antigues i objectes que han format part de les seves composicions o esperen el seu moment per fer-ho.

Una exposició excepcional per moltes raons.
Gràcies Sara.


[Torontoràdio: Chabuca Granda: Alfonsina y el mar]