dilluns, 7 de març del 2016

The Weird Collage Show


Marta de los Pájaros
Rescate del espacio interior
Collage
(2016)

  1. Vivimos en la era de la sobre-información, donde la inspiración se convierte rápidamente en repetición. Somos parte de esto y lo odiamos.
  2. Hacemos arte. Somos exploradores en busca de nuevas formas de contar historias. Viejas historias explicadas de un modo nuevo. Nuevos relatos expresados con mecanismos arcaicos.
  3. Buscamos expandir los límites de nuestra práctica.
  4. Celebramos lo nuevo. Amamos lo raro.
  5. Aceptamos (y disfrutamos) el fallo como parte del proceso.
  6. Evitamos seguir y repetir fórmulas abusando de un espíritu robótico, realizado con precisión, pero sin corazón.
  7. “Ya está todo inventado” no nos sirve como excusa para la pereza.
  8. Usamos el collage como nuestra arma favorita.
  9. Eludimos entrar en una espiral de auto-engaño: preferimos hacerlo mal que volver a hacerlo igual.
  10. Como John Baldessari afirmó: “No haremos más arte aburrido” (o al menos lo intentaremos).

Aquest és el manifest de The Weird Collage Show, darrera del qual hi ha els artistes Max-o-matic i Rubén B, responsables de diverses activitats entorn al món del collage: des de l'organització de tallers, jam sessions, subastes, conferències, una completa pàgina web amb blog, entrevistes a artistes, reportatges... al comissariat i la participació en exposicions. Durant un parell de setmanes, i de la mà de  Me & the curiosity, s'han instal·lat en una antiga nau industrial del districte de Sant Martí de Barcelona reconvertida en espai cultural, amb l'International Weird Collage Show, una exposició de collage contemporani que aplega una selecció d'artistes a nivell nacional i internacional, i que també completen amb activitats tan interessants com la visita guiada del passat dissabte 5 de març, explicant un per un les característiques del treball dels artistes participants. 


Ashkan Honarvar
Heroes
Collage
(2015)

Posant en pràctica el seu manifest, la mostra recull artistes amb obra diferent, personal, sorprenent, arriscada. El collage actualment desperta força interès i adeptes, està de moda. Per les xarxes socials circulen imatges de collages en grups de Facebook, comptes de Pinterest o d'Instagram... Hi ha molt volum de collages seguint patrons calcats o només amb afany decoratiu, poca cosa interessant si el que busques és el punt 6 del manifest. Allò que precisament no trobem en aquesta exposició.
L'ombra del collage de les avantguardes del segle XX (del Surrealisme i el Dadà) és difícil, quasi inevitable, d'esquivar. També la de l'art Pop i el Conceptual ... però no importa si el resultat del collage contemporani té ànima, si és honest, d'aquella simplicitat aparent - plena de complexitat i enginy - , si ens explica quelcom interessant, si pertany al nostre temps.
Una exposició imprescindible pels amants del collage i de l'art en general. S'ha d'agrair i felicitar als organitzadors pel resultat, especialment als comissaris per l'entusiasme amb que comparteixen i transmeten la seva passió.

Artistes participants:
 

+ International Weird Collage Show, C/ Espronceda 326, Barcelona. Fins al 12 de març de 2016.


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres! No en sabia res! Sort que et tenim a tu. Reconec que no he sentit parlar de la majoria d'aquests artistes, però se m'acut que deu ser imprescindible per entendre aquest món artístic. Quin període abasten els artistes?

Encarna Castillo ha dit...

La visita guiada fue fantástica. Recomendable total para entender el concepto de la exposición. Muy bien comisariada.

Toronto ha dit...

Enric, està passant ben aprop d'El Clot! Tots són artistes en actiu.

Encarna, hoy los comisarios salieron en la tele:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/tria33/collage-poesia-visual/video/5587470/