dissabte, 5 d’abril del 2008

Arrebato

Arrebato
(1979)

Iván Zulueta
Esbós per a la imatge central del cartell, 1979
Retolador. 21x19 cm.


Iván Zulueta viu pràcticament retirat a Villa Aloha, la seva casa familiar a San Sebastián, i no sembla probable que torni a dirigir una pel·lícula. És autor de quasi una vintena de curts, dos llargmetratges, moltes fotografies polaroid, algunes portades de discos, nombrosos dibuixos i cartells de pel·lícules. Una obra relativament escasa que s’estira en el temps des de finals dels seixanta fins a finals dels noranta i que periòdicament ha anat reapareixent, revisada i reconeguda amb cicles, exposicions, edicions de llibres, entrevistes i un documental.

Ara, l’11è Festival de Málaga de cinema espanyol ha triat Arrebato com la Película de oro d’aquest any, premi que el festival dona a les pel·lícules que considera claus en la història del cinema fet a Espanya, dignes d’etiquetar-les com a clàssics. Davant aquest tipus de reconeixement, també de qualsevol altra mostra d’interès per la resta de seva obra, Zulueta, sempre content i agraït, acostuma a declarar que és el primer sorprès per tanta atenció. Poc té a veure amb ell i amb el cóm i perquè va fer res. La seva actitud va estar i es manté al marge.

Esbós pel cartell, 1979
Llàpis. 22x31 cm.

Arrebato es va editar en DVD l’any 2004 dins la col·lecció Un País de Cine 2 (Núm. 42), només a la venda amb el diari El País. Aquesta edició conté una presentació [cilp] de la pel·lícula a càrrec de Zulueta.


+ Iván Zulueta:

Zulueta, Iván . Iván Zulueta : imagen-enigma. Donosita-San Sebastián: Diputación Foral de Guipúzcoa, 2002. ISBN 84-7907-373-X .

Catàleg de l’exposició celebrada en el Koldo Mitxelena Kulturunea, Donosita-San Sebastián. La Diputación Foral de Guipúzcoa manté la versió web del catàleg a: Iván Zulueta: imagen-enigma.


Zulueta, Iván. Mientras tanto. Textos: Agustín Gómez Cascales i Juan Pablo Huérfanos. Madrid: Caja Madrid. Obra Social, 2005. 3 volums i 2 DVDs.
ISBN 84-95321-63-7.

Catàleg de l'exposició de fotografies polaroid de Zulueta celebrada a La Casa Encendida de Madrid i al Centre de Cultura Contempòrania de Barcelona.

DVD 1. : Selección de Super 8 : Kinkong (Kinkón) (duració: 6 min., any 1971) ; Roma-Brecia-Cannes (duració: 24 min., any 1974) ; Aquarium (duració: 14 min., any 1975) ; A malgam a (duració: 33 min., any 1976).
DVD 2. Documental: Duque, Andrés. Iván Z [trailer] (duració: 53 min.). Madrid: Estudios Pirámide,
2004.

Cartell, 1979

[Totes les imatges extretes de: Iván Zulueta: imagen-enigma]

3 comentaris:

La Abutrí de Getafe ha dit...

Toronto!...Otra vez más!...Madre mía que haria yo sín tí!.Ya me he leido el articulo de Maruja y he de decirte que por algo me ha caido siempre bien esta mujer...Sinceramente,pienso como ella,núnca habrá otra como Bette,ya no solo con su mirada que te imnotizaba si nó cón ese caracter tán salvaje que tenía.Gracias darling,una vez más.

Samedimanche ha dit...

Que cada uno entienda "alegría" como quiera...

La Abutrí de Getafe ha dit...

Alegria=Eduard?.