diumenge, 18 de gener del 2009

Objectes vius i morts


Pablo Picasso
Mandolina i guitarra, 1924
Oli amb sorra sobre tela - 140,7 x 200,3 cm
Solomon R. Guggenheim Museum, Nova York


Objectes vius: figura i natura morta en Picasso, al Museu Picasso de Barcelona fins l’1 de març de 2009.

L’exposició estudia la fusió entre natura (arbres, terra, cel...), objectes (instruments musicals, ampolles, mobles...) i la figura humana en l’obra de Picasso. Els exemples de pintures, dibuixos i esbossos van del 1907 al 1926 i mostren tan el procés com el resultat final de la nova manera de fer que Picasso va introduir al Cubisme que ell mateix havia inventat (i si va ser George Braque el primer, què més dona!). Aquest hivern gris i fred en que s’agraeix tant un bon dia assoleiat per passejar per la ciutat, valgui com a substitut d’un raig de sol entrar a veure els bodegons de Picasso.

Pablo Picasso
Instruments de música, calavera , 1914
Oli sobre tela. 43,8 x 61,8 cm.
Musée d’art moderne Lille Métropole, Villeneuve d'Ascq
[Foto: Muriel Anssens]

Però no tot és llum i color a les sales de l’exposició, Instruments de música, calavera és una natura morta molt fosca i ben morta! Si bé hi ha fusió i transformació dels elements que conté i pertany a a l’època de les altres, porta la mort enmig de tanta celebració de vida. La cartela dona una possible explicació: Picasso la va pintar el mateix any de la sèrie d’il·lustracions pel llibre de Max Jacob La siège de Jerusalem... quina ironia de la vida en aquests dies en guerra a la Franja de Gaza. El setge de Jerusalem va passar fa més de vuitcents anys, però avui i allà mateix els humans encara som incapaços de seure a parlar sense arribar a les mans.


Pablo Picasso
Personatge amb guitarra, 1920
Guaix sobre paper. 27 x 21 cm.
Col·lecció particular
Foto: Gasull Fotografia]

Personatge amb guitarra és una petita joia, va ser veure'l i pensar: ara que no em miren els de seguretat el despenjo i surto correns!

L’exposició es tanca amb un arlequí i una natura morta espectaculars de Juan Gris. Serveixen per exemplificar cóm la fusió d’elements va tenir acceptació entre els seguidors de Picasso i en particular mostra la rima o correspondència de motius i formes entre quadres diferents (el cap de l’arlequí té la mateixa forma que el gerro amb raïm del bodegó).

[Totes les imatges extretes de: Museu Picasso de Barcelona]

2 comentaris:

Insonrible ha dit...

Hola... El 2 de febrero Bacon en Madrid... Tenemos que planear una escapada en marzo/abril.

Toronto ha dit...

Qué bien Insonrible! Por fín llega! Y empiezan los viajes de este 2009... ¿Va a superar usted su propio record de viajes peninsulares del 2008? Varias personas al ver su foto en los medios declararon ante las cámaras: sí, la reconozco,la vi en una estación, la vi en el aeropuerto, la vi en la Mezquita, la vi en la Giralda, la vi en la Alpujarra, la vi... bueno...me apunto lo de Bacon!