dilluns, 22 de juny del 2009

Alguaire glamour



Aeroport de Lleida-Alguaire

Res a veure amb la T-1 de l'Aeroport de Barcelona. L'Aeroport de Lleida-Alguaire, encara en construcció, fa tot just uns dies començava les primeres proves de vol. Les imatges virtuals del resultat final i les primeres fotografies reals de les obres m'han agradat. Pertany a la dimensió d'aeroports més petits, però no menys bonics.

Pablo Palazuelo
La grande étude IV,
1957-1958
Oli sobre tela
134 x 87,3 cm.
[Col·lecció MACBA]

És un projecte del despatx d'arquitectes b720. Les plaques horitzontals de les façanes i cobertes formen una gran catifa ondulada que vol integrar l'edifici a l'entorn rural del paisatge, imitant els mateixos colors dels camps que van formant quadrícules irregulars sobre el terreny. Em fa pensar en les geometries que van inspirar algunes obres de Pablo Palazuelo (1916-2007), pilot d'avió ocasional durant la Guerra Civil Espanyola.

Per la forma del conjunt - sobre tot per la torre de control i com la suma a la resta de zones- a l'Alguaire li trobo un aire a arquitectura moderna dels anys 60'. Els tres dibuixos virtuals de dalt podrien servir molt bé de fons pels cartoons nordamericans d'aquella època, com aeroport o, fins i tot, com a petita estació interplanetària!

Té l'encant retro i la mida justa dels aeroports abans de crèixer a tamanys mastodòntics. De vegades, viatjant a petites capitals espanyoles, encara se'n troben d'antics i petits. Al baixar de l'avió sorprenen les escales a peu de pista i a escasos metres de la porta principal. Ens fan sentir quasi com les estrelles de cinema de la dolce vita al primer Fiumicino de Roma, moltes immortalitzades per les fotos dels paparazzis. Les mateixes fotos que apareixen recopilades a Airports & stars, un llibre que conté una selecció del fons de l'agència italiana Reporters Associati.

A la coberta: Sophia Loren i John Wayne.
Però tot allò pertany més aviat a una altre temps, ara el low cost va acompanyat majoritàriament del low glamour.

[Airports & stars. Textos de Vincenzo Mollica. Bologna: Damiani, 2006. ISBN-10: 8889431164. ISBN-13: 978-8889431160.]