dissabte, 30 de gener del 2010

Col·lecció de col·leccions

Em fan una mica de por aquells col·leccionistes malaltissos que acumulen a casa grans quantitats de tot tipus d’objectes. Sobrecarreguen prestatges, vitrines i mobles a mida, omplen a vessar calaixos, capses… amb el perill d’acabar morts i enterrats com els al·lucinants germans Collyer.

Conec personalment a dos d’aquesta classe de col·leccionistes, P. - àlies Pecho galáctico - i el seu marit A., adictes als Encants Vells de Barcelona, regatejadors implacables i compradors compulsius de palilleros, tapets i mocadors brodats, gerres, plats decorats, figuretes de ceràmica, rellotges, discos, fotos, postals… una llarga llista que també inclou els collarets de bisuteria que P. llueix al pitram - d’aqui el seu sobrenom- abans de posar-los al calaix corresponent a la col·lecció de collarets.


Dels germans Collyer i de Pecho galáctico me’n recordava ahir mentre veia la col·lecció d’objectes de Guy Selz que el Museu del Joguet de Catalunya ha adquirit per donatiu i es pot visitar a l’ Arts Santa Mònica de Barcelona, fins l’11 d’abril. Es tracta només d’una part de la col·lecció de Selz, obsessiva i desbordant, i l’han exposada molt bé. Mil dos cents objectes que provenen d’arreu del món, dels quals destaquen les figures d’artesania popular i les joguines. D’entre tots, em va cridar molt l’atenció la vitrina d’objectes relacionats amb els rites Macumba del Brasil. Figures de sensuals diableses, copes de vidre amb forma de calavera, ampolles transparents amb continguts vudú. I una col·lecció, del Brasil i Mèxic, de figures d’exuberants sirenes. Espectaculars també les creus mexicanes per recollir diners a les esglèsies. I contra el que pugui semblar, més que atabalar, tanta quantitat impresiona però la visita es fa agradable.

El col·leccionista Guy Selz fotografiat amb els seus siurells.
[Foto: El País]

D’altra banda, Guy Selz, desconegut per a mi fins ara, m’ha resultat un personatge molt interessant. El catàleg i les notícies sobre l’exposició aparegudes aquests dies expliquen que era de tarannà bohemi i lligat a la cultura del seu temps. Així ho mostren algunes fotos de l’exposició, on es veu Selz retratat al costat de Cocteau, Sartre, Prévert, Benjamin, Calder… a l'Eivissa pre-hippie, o a les redaccions de les revistes Marie Claire i Elle, on va treballar fent reportatges sobre artesania. Impagable per exemple la foto amb les redactores d’Elle. També citen la seva relació amb artistes catalans a Paris, com Miralda i Rabascall, decisius per haver fet possible ara aquest donatiu.

Després del seu pas per Barcelona, la Col·lecció de col·leccions de Guy Selz s’intal·larà de manera permanent al Museu del Joguet de Catalunya de Figueres. Entre les joguines de Selz hi ha joies com les nines amb sexe masculí cosides per Madame Zka, pacient d’un psiquiàtric francès als anys 50’!

[Audio: Os mutantes: Bat Macumba]

3 comentaris:

Samedimanche ha dit...

Yo esto no me lo pierdo...justo ahora que estoy pensando seriamente en desacerme de merchan variado y de trastos viejos!!

La Abutrí de Getafe ha dit...

Uys,uys estoy yo con una de bolsas para desacerme que tela marinera...Aparte de esa etapa ameba parece ser que también nos dá por desechar!.

Besos.

Toronto ha dit...

Samedimanche, Abutrí: ¡Hagamos un rastrillo!