divendres, 26 de març del 2010

Shock and Awe




Aquests dies, l'artista pop Richard Hamilton - admirat i estimat aqui a Toronto - està sent notícia per dues exposicions. La que més envejo veure és a la Serpentine Gallery de Londres, fins el 25 d’abril. Un recull d'obres que comparteixen com a tema una visió crítica sobre la política internacional i la seva manipulació als mitjans de comunicació. En ella es pot veure Shock and Awe, un terrorífic retrat de Tony Blair.

Shock and awe (impacte i intimidació) és una tècnica de fer la guerra consistent en anul·lar a l’adversari amb un atac potent i agressiu, que aterroritzi prou per perdre tota esperança de contraatac. Pot ser a base de míssils, o bé, més subtil, atacant amb boicots l’economia, els serveis bàsics i la seguretat interior d’un país. Aquesta tècnica es va utilizar a la invasió angloamericana d’Irak, ara fa set anys, quan Blair era president d’Anglaterra, Bush dels Estats Units i Aznar d’Espanya, que es va afegir a un dels majors rídiculs internacionals més sagnants de la història, amb l’excusa de trobar unes armes de destrucció massiva que mai van aparèixer.


Richard Hamilton . Shock and Awe, 2007-08. [Foto: studio international]


Richard Hamilton
The subject 1988–90
[Foto: Serpentine Gallery]

L’altra exposició estarà al Museo del Prado de Madrid fins el 30 de maig i mostra Las Meninas de Picasso (1973). Un aiguafort homenatjant a dos mestres: Velázquez i Picasso, i a on Hamilton representa a Picasso amb una falç i un martell al pit en el lloc de Velázquez amb la creu de Santiago, que és com apareix a Las Meninas. El mateix gravat es va poder veure a Barcelona fa dos anys, dins Oblidant Velázquez. Las Meninas, una col·lectiva al Museu Picasso amb vàries obres que reinterpretaven Las meninas de Velázquez des d’estils i tècniques molt variades. Però ara, l’exposició del Prado aporta molt més d'aquesta obra en concret d'Hamilton, ja que es mostra tot el procés d’esbossos, materials preparatius i proves d’artista, fins arribar a l’obra final. També s’hi exposen altres meninas de Goya, Picasso i un parell d'atribuïdes a Laurent.

+ Richard Hamilton. Serpentine Gallery, London.

+ Las Meninas de Richard Hamilton. Museo del Prado, Madrid.

[Torontoràdio: Plastilina Mosh: Millonaire: "Yo obtengo el poder, soy Tony Blair”]

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Jo tb en sóc FANS !!! Si em toca la primi (abans del meu Sant), t'hi porto...

Toronto ha dit...

Gràcies Jordi. Queda aqui registrat l'oferiment... Desitjo que que tinguis molta sort, en la vida i en el joc!