dilluns, 27 de setembre del 2010

Renau i els nord-americans


Josep Renau
Peculiaridades norteamericanas, 1956-1965
Fotomuntatge


Durant el passat govern de George Bush als Estats Units d'Amèrica, tenia la sensació que força gent d'aquí, més o menys popular, que apareixia a la tele, revistes, diaris... havia trobat en ell al dimoni culpable de tots els mals de la Humanitat. A preguntes tipus: a qui no t'agradaria conèixer mai? Automàticament contestaven: a Bush. Em diran que raons no li en faltaven, i crec que sí, però és que no podia amb la resposta fàcil i la pose progre-enrotllada que sovint l'acompanyava. Ei, vaig contra els USA, que guai que sóc! Però, a part d'això, sí trobo molt interessants algunes visions crítiques (en contra i a favor) dels Estats Units d'Amèrica fetes per no nord-americans. Per exemple, i molt abans de l'era Bush fill, la gran crònica de Robert Frank amb la sèrie de fotografies The americans. O la de Josep Renau, que he descobert només fa uns dies a través del llibre The American Way of Life: fotomontajes: 1952-1966, gràcies a Insonrible i a C. que me'l van regalar.
//

Poema tropical, 1960 i Final Feliz, 1965
//
Josep Renau va ser, entre altres coses, un artista valencià que durant la dictadura franquista va haver d'exiliar-se a l'estranger. En gran part a Berlín, a on va morir, però abans, va viure uns anys a Mèxic, país frontera amb la gran terra de les oportunitats. La visió dels Estats Units d'Amèrica de Renau és ultra-crítica: contra el capitalisme, la societat consumista, les guerres, el racisme, l'explotació de la dona com a reclam sexual, l'intervencionisme salvatge extern, la caça de bruixes interna ... Cadascun dels seus fotomuntatges aconsegueixen un fort impacte gràcies a una barreja molt especial i irònica d'imatges idíl·liques del paper couché, el cine i la publicitat, amb les més dures de la secció d'Internacional dels diaris de l'època. Per al llibre, va acompanyar les imatges amb textos, retalls de notícies de premsa, fragments de discursos polítics (en evident contradicció entre les intencions i fets), manifestos, teories i reflexions que van generar la composició de cada fotomuntatge, d'aspecte molt pop però que alguns són d'abans del Pop art.
//

¡Oh, qué maravillosa guerra!, 1957

The American Way of Life... és una autèntica joia. L'original es va publicar en anglès, data de 1967 i es titula Fata Morgana. Aquí va arribar la versió en castellà deu anys després, editada per Gustavo Gili, una editorial que no reedita gairebé mai. Així que, si els interessa, provin aquí o a d'altres llibreries reals i virtuals amb solera, els seus magatzems poden tenir tresors ocults com aquest.

[Totes les imatges: Renau, Josep. The American Way of Life: fotomontajes: 1952-1966. Versió castellana de Francesc Parcerisas i, parcialment, del propi autor. Revisió bibliogràfica per Joaquím Romaguera i Ramió. Postfaci de Tomàs Llorens. Barcelona: Gustavo Gili, 1977. 97 p. ISBN: 84-252-0658-8. Excepte ¡Oh, qué maravillosa guerra!, extreta d'ArteSpain]

[Toronto TV: Flaco Jiménez: Pantalón blue jean]

[Toronto Ràdio: Billie Holiday: Strange fruit ]

4 comentaris:

Insonrible ha dit...

Lo de avant-pop es sorprendente. Josep Renau fue un adelantado.En el IVAM creo que tienen un fondo bastante amplio de sus obras (era de la tierra de la Alborch...).

Toronto ha dit...

Pues habrá que ir al IVAM a verlo! Me ha gustado mucho, muchas gracias.

MARCEL BONTEMPI ha dit...

toronto - altre cop em sorprens!!! gracies!!!

Toronto ha dit...

De res Marcel! Gràcies a tu per passar per aquí i deixar comentaris. He enllaçat el teu blog a favorits per anar seguint-te, que per cert, enhorabona pels teus dibuixos. El mural pel teatre es impressionant! Salutacions.