dilluns, 31 de gener del 2011

Kontakhof - Toronto

Kontakhof amb joves a partir de 14 anys,
una peça de Pina Bausch
Tanztheater Wuppertal - Pina Bausch
[Foto: Ursula Kaufmann]

Veient al Mercat de les Flors el Kontakhof de Pina Bausch en la versió per a adolescents, a part de poder comprovar una vegada més que va ser una de les coreògrafes i ballarines més innovadores i importants dels segles XX i XXI, penso en quina sort que van tenir els joves de l'institut de Wuppertal que van ser triats per fer-la.


Kontakhof
[Foto: Ulli Weiss]


Al poble on vaig créixer, hi havia una acadèmia de dansa, de fet, encara hi és i la porta la mateixa professora, que ja deu ser a punt de jubilar-se. Hi acostumaven a anar només les nenes, la majoria entraven amb uns 6 anys i duraven fins als 18, com a molt. Gairebé cap, o molt poques (de la meva edat només una, que jo sàpiga) tenien interès en continuar la carrera de ballarina. Els shows de final de curs de l'acadèmia de ballet eren tot un esdeveniment perquè les noies que hi ballaven eren les més maques del col·legi (bé, les no tant maques també ballaven i la professora acostumava a posar-les a tercera fila de l'escenari... La professora sempre es queixava dels pares que portaven a les nenes només per aprimar-se o fer una mica d'esport. Ella volia que en primer lloc a la nena li agradés la dansa i, a poder ser, que tingués un mínim de ritme...). Aquells fi de curs es feien a una discoteca del poble i el públic era la família, els amics i els coneguts. L'espectacle estava fet amb il·lusió i ganes, amb un treball de forces mesos d'assaig, tenia el seu valor ... però el resultat sempre era realment espantós! Una absoluta tortura que es feia eterna mentre esperaves veure si ballava alguna noia que coneguessis, t'agradés o diguessin tots a una: “aquesta, aquesta és la que en sap més!”. Avorrit fins i tot pels pares que càmera en mà immortalitzaven el moment de fama de les seves criatures.

Segurament que molts dels joves de Wuppertal no continuaran ballant, també es tractava d'això (l'obra es va estrenar per la companyia de ballarins el 1978 i després la coreografia es va adaptar una mica, deixant-la quasi intacta, primer per a no professionals apartir de 65 anys i després per a joves a partir de 14), però estic segur que els haurà marcat per sempre i tindran una sensibilitat molt més oberta per la dansa, potser per l'art i, perquè no, per la vida en general. En paraules de la seva creadora: Kontakhof es un lloc de trobada per buscar contactes. Mostra't tu mateix, rebutja. Amb por. Amb desitjos. Decepcions. Desesperacions. Primeres experiències. Primers intents. Al meu poble no van tenir la sort de creuar-se amb una Pina Bausch.

Kontakhof, un lloc de trobada, més o menys igual que el què vol dir Toronto en la llengua dels indis hurons del Canadà. Només és una coincidència i no té res a veure, però m'ha fet gràcia. El mes de gener aquest blog ha fet tres anys i espero que continuï sent això, un petit lloc de trobada.

[Totes les fotos i +: Tanztheater Wuppertal - Pina Bausch ]

[Toronto Ràdio: Charles Chaplin: Modern Times]