dimarts, 19 de juliol del 2011

L'Àlbum del xino


Joan Colom
Sèrie Raval,
Barri xino de Barcelona, 1958-1961.


Aquestes dues fotos formen part de l'exposició Joan Colom. Album, a la Fundació Foto Colectania de Barcelona. D'entre totes les senyores del xino que Colom va retratar, hi havia una que no he trobat per Internet per posar-la aquí. Era la foto d'una noia rossa, amb un abric de quadres, una mica diferent de la resta de noies. Em va fer pensar en Giulietta Masina i, al moment, la música de Les nits de Cabiria em va acompanyar mentalment fins que vaig sortir de la fundació.
Quan a casa poso un disc recopilatori de les músiques que Nino Rota va fer per a les pel·lícules de Fellini, a l' arribar al tall 7 del tema de Cabiria... no em puc estar mai de ballar-la al més pur estil Tornasol! Allà però, em vaig contenir, sobre tot per a que no em fessin fora i poder acabar de veure l'exposició, que és sen-sa-cio-nal.

Joan Colom en acció

I aquí repesco el reportatge de televisió Memòria fotogràfica, centrat en el vergonyós cas de la venda de l'arxiu d'Agustí Centelles pels seus fills i hereus. Però a on també hi apareix Joan Colom, explicant el seu mètode de treball, tan discret com efectiu, el fotogràf clandestí li diuen: la càmera estacada amb la cadeneta al canell i sempre atent al seu voltant, esperant el moment ideal per disparar, moltes vegades amb la càmera a l'alçada de la cintura; l'emotiu retrobament amb un dels protagonistes d'una de les seves fotos de nens del Raval; l'impecable arxiu ordenat que manté amb noves incorporacions; la intenció (aquesta sí exemplar) de donar-ho tot a una institució com ara el MNAC i sense esperar ni un euro a canvi.

[Totes le fotos de Joan Colom. Fundació Foto Colectania]

[Torontoràdio: Nino Rota: Le Notti di Cabiria]

7 comentaris:

littleEmily ha dit...

He de fer una escapada a veure-la! Veure en Joan Colom en acció seria molt interessant, malgrat que ara no ho podria fer. Tothom es queixaria per saber on acaben les fotos...

Parlant del Xino, tenim telepatia! Just aquests dies m´ha tingut absorbídisima una relectura sobre el Barri Xino, del Sebastià Sorribas, sobre la vida quotidiàna al barri durant la postguerra. Barri Xino. Una crònica de la postguerra. A veure que et sembla...

Toronto ha dit...

littleEmily: Joan Colom des de que es va jubilar de comptable i fins ara, amb noranta anys, encara surt a fer fotos per les Rambles i el Raval, les més noves les fa en color. A la major part de la fauna que retrata crec que no li interessarà massa saber a on acabaran les fotos...

Coneixia la novel·la d'en Sorribas, però no l'he llegida (tampoc vaig llegir de nen El zoo d'en Pitus...), moltes gràcies per la recomanació!

Samedimanche ha dit...

Ay, que nos gusta el lumpen!

Toronto ha dit...

Sí, Samedí... I els bons records de Joaquin Costa Street!

Insonrible ha dit...

Un buen complemento es la expo de Català-Roca, en la Pedrera. Muy chula.

Toronto ha dit...

Insonrible, me acordé de usted y su novela porque muchas fotos de Colom son del 58! La de Català-Roca en la Pedrera la próxima, y también la de Brangulí en el CCCB, vaya trío de ases!

Insonrible ha dit...

Señor Toronto,

acabo de ver el documental que has puesto en tu post y me ha llegado al alma cuando Joan Colom se emociona y se le saltan las lágrimas cuando conoce a uno de los niños de la foto del equipo de fútbol, que, por cierto, la hizo aquí al lado, en una placita entre carrer Lancaster y Arc del Teatre.

Me encantan sus fotos y me encanta él.

Gracias por el documental.