diumenge, 29 d’abril del 2012

Lolita on the Moon





The Primitives versionen el Turn off the Moon que Sue Lyon va cantar per a la banda sonora de la pel·lícula Lolita (1963) d'Stanley Kubrick, que la mateixa Lyon protagonitzava al costat de James Mason i Shelley Winters.

Llegint La librería de Penelope Fitzgerald (amb el club de lectura La Sartén Littéraire), on s'hi explica, molt de passada, l'escàndol - i èxit de vendes - de Lolita quan Vladimir Nabokov la va publicar l'any 1955, ja sabia que, amb el temps, va arribar a ser considerada una de les grans novel·les de la literatura universal (i una de les millors radiografies de la societat nord-americana de la seva època, que no és poc venint d'un rus!), però com no ho havia fet abans, vaig decidir llegir-la.
I em va agradar molt. Molt més forta que la pel·lícula (amb guió original de Nabokov, però que Kubrick va haver de retallar i suavitzar per evitar la censura). Trobo que Lolita és una autèntica bomba embolicada en un preciós paquet de regal. El que explota pels aires és qualsevol indici de moral: Humbert Humbert és un monstre, la petita nimfa i companyia, monstres també. L'embolcall de luxe: l'escriptura de Nabokov. No sé si trobaré en alguna altra novel·la una manera tan bonica de descriure la bogeria, malaltissa o no, que pot provocar l'amor.

Turn off the Moon forma part del nou disc de The Primitives: Echoes and Rhymes (Elefant Records, 2012).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Delicioses les dues versions! L'original és encantadora, però la de The Primitives està molt cuidada. No deixa de ser una paròdia, però vigilant els detalls.

No he llegit la novel·la, però ja toca. De la pel·lícula, com a enamorat que sóc de Kubrick, no cal que en digui res. En tot cas una cosa: trobo excel·lent la interpretació: no és fàcil ser decadent.

Toronto ha dit...

Hola Enric,
Això de paròdia m'ha agradat molt, no hi havia caigut, perquè Tracy Tracy, la cantant dels Primitives, es conserva molt bé, però la veritat és que ja està granadeta anar de lolita!
Sobre la pel·li, no sóc fan de tot el que va fer Kubrick, sí de Senderos de gloria, La Naranja mécanica... i Lolita, que potser sigui la que més m'agrada. Sue Lyon, Shelley Winters i Peter Sellers están molt bé, però James Mason insuperable, ho broda!