diumenge, 6 de maig del 2012

Ángeles Santos. Pintura.



Ángeles Santos
La terra (Poble primitiu),
1929
Oli sobre tela, 70 x 83 cm.

Amb les festes de la Santa Creu va arribar finalment (l'anunciaven per a la passada tardor) l' exposició dedicada a la pintora Ángeles Santos Torroella al Museu de l'Empordà de Figueres. Entra dins els (poquíssims!?) actes per celebrar el seu cent aniversari. Filla d'un funcionari de duanes, Santos va néixer a Portbou i, entre molts canvis de domicili per tot el país, va viure una temporada a Figueres. Actualment viu a Majadahonda.
Llàstima que no hi són La tertúlia i Un món, que es consideren les seves dues grans obres mestres, i que, de ser-hi, podrien haver arrodonit una exposició que ja és excel·lent. Com a mínim en el cas d'Un món, hauria recuperat temporalment el seu passat de dipòsit al Museu de l'Empordà i, de passada, perquè no, convertir-la en una exposició mediàtica, d'aquelles que atreuen força públic, que bona falta li fa a aquest museu.

Ángeles Santos
Nena dormint (Pensativa),
1929
Oli sobre tela, 56,5 x 66,5 cm.

Dos retrats de la millor Santos obren la mostra: La tia Marieta i L'oncle Pepet (els dos de 1928), tan a la manera de la nova objectivitat de l'avantguarda alemanya (Otto Dix, Georg Grosz) o, més a prop geogràfica i temporalment, al que feien a Espanya Alfonso Ponce de León i Josep de Togores, a qui les següents pintures (Nens i plantes o Cap de nena, de 1930) encara s'hi apropen més. En aquest tram de l'exposició també s´hi troba un autoretrat de 1928 que, com la resta, per ser obra de joventut, té una força que treu el singlot. Igual que Nena dormint i La terra, el primer a l' estil lànguid de La tertúlia i el segon en la sintonia marciana d'Un món. De fet, tots són del mateix any, el 1929. L'obra posterior de Santos és més irregular, i al final de la sala s'hi poden veure alguns retrats d'encàrrec dels anys cinquanta, on ja havia abandonat l'esperit avantguardista per complir amb els gustos convencionals d'una burgesia conservadora i rància, tan típica de Figueres i tan arrelada que, encara avui (per més herència de Dalí, l'ingràvid o beques Agita (fulminades) i comptades noves propostes) domina el gust artístic de la ciutat.

+ Ángeles Santos. Pintura. Fins el 2 de setembre de 2012 al Museu de l'Empordà, Figueres.

+ Ángeles Santos a Toronto: Altres mons

[Totes les imatges + galeria: Stampa Archivo Multimedia. Universidad Complutense de Madrid]

[TorontoTV: Carles Santos: Tramuntana Tremens]