diumenge, 10 de febrer del 2013

Collage radical


Carmen Calvo
Estás enamorado, alquilado hasta agosto
Tècnica mixta, collage, fotografia, 45 x 22 cm.
(2010)

L'any passat l'IVAM, tirant del seu propi fons en temps de crisi, ens va oferir Trossos, Trames, Traços, una exposició de collages que celebrava els cent anys de la creació del collage, si es marca el punt de partida amb Natura morta amb seient de reixeta que Picasso va fer el 1912.
El catàleg d'aquella exposició, publicació en temps de crisi, va tenir una tirada molt petita i es va exhaurir ràpidament. El museu va penjar a la seva web una versió electrònica gratuïta, i poc després l'editorial Elba va publicar en paper El siglo del collage: una apreciación radical, que recull l'assaig El valor de lo insignificante de J. F. Yvars, present en el catàleg, més la conferència que el mateix autor, crític i especialista en art contemporani, va donar a l'IVAM per a un públic acadèmic i col·leccionistes.

Yvars, José Francisco.
El siglo del collage: una apreciación radical.
Barcelona: Elba, 2012. 86 p. ISBN: 978-84939902-7-5.

Aquest assaig, a banda de fer un recorregut des dels orígens del collage a les avantguardes artístiques de principis del segle XX fins, més o menys, a l'Art Pop, amb els exemples més representatius (Picasso, Max Ernst, Jean Arp, Kurt Schwitters... i molts més, fins a Richard Hamilton, fent parada local obligada a València amb Josep Renau), planteja la tesi (lligada als nous plantejaments estètics de Walter Benjamin i altres filòsofs) de la radicalitat experimental d'una proposta que va ser innovadora i revolucionària: “El collage constituyó, según hemos reiterado, una derivación necesaria y terapéutica que daba entrada a lo ocurrente e inesperado en el cerrado horizonte ritual del cuadro”.

Carmen Calvo
Algún que otro tributo, tapándose i Cuando el bosque tiembla y sangra
Tècnica mixta, collage, fotografia, 45 x 22 cm.
(2010)

Carmen Calvo, artista valenciana amb obra present a l'exposició de l'IVAM del 2012. Es podrà veure obra recent seva a la fira ART13 MADRID, del 13 al 17 de febrer, als estands de les galeries Benlliure de València i Art Lounge de Lisboa.

[Totes les imatges: Carmen Calvo]

[TorontoTV: Los Straitjackets: Space Mosquito]

4 comentaris:

Anònim ha dit...

La veritat és que les obres de Carmen Calvo, les de retrat i collage, són impactants! Provoquen alhora rebuig i atracció. Són inquietants!

Insonrible ha dit...

Tengo una (dos) pregunta(s) para usted:

¿Cuál sería su propia reflexión sobre lo que es el collage? ¿Reflexiona sobre ello, además de hacerlos?
Gracias.

Toronto ha dit...

També les trobo molt inquietants, Enric. I ara no sé si preocupar-me pel meu estat mental perquè no sento rebuig, només atracció!

Insonrible, vaya dos preguntas! Creo que es azar y transformación (algo inagotable ni con cien o mil años de tradición). Procuro no reflexionar mucho y dejarme llevar por el azar.

Insonrible ha dit...

Muchas gracias por la respuesta. Lo de considerar el collage "azar y transformación", creo que dice much tu proceso creativo. A veces, algunos collages me parecen ejercicios de composición. Pero en esos casos, no me transmiten nada... (los suyos sí, ¿eh? Porque no son meras composiciones).

Muy Paul Auster le veo...