dimarts, 23 d’abril del 2013

Cold Turkey



Francesc Català-Roca
Clients en el Grill Room del carrer Escudellers



Encarna Castillo
Cold Turkey
Barcelona: Trampoline, 2013. 
(Colección Insonrible; 1). 190 p. 
ISBN: 978-84-616-3633-4.

Debbie Sanders sobrevive en el Nueva York de 1957 gracias a su incipiente carrera como escritora de pulp lésbico y a un puesto de asistente en el departamento de producción de la editorial Gold Medal Books. Chris es su mejor amigo, músico de jazz, noctámbulo empedernido, y también alguien que poco a poco se esá convirtiendo en un problema para ella.
Cold Turkey reflexiona sobre las adicciones emocionales y sobre los contrastes. En sus páginas, el jazz del Greenwich Village convive con la rumba catalana templada en las tabernas de la zona cercana al puerto, las desapariciones involuntarias y las huidas elegidas conducen casi siempre al mismo lugar, las novelas de pulp lésbico retan a la alta literatura, y las oficinas de Madison Avenue resplandecen frente a los grises despachos de la Barcelona de posguerra.


Dijous passat, la meva amiga Encarna presentava a la cocteleria Tahití de Barcelona la seva primera novel·la. Les històries creuades d'Ana i Debbie que transcorren a cavall entre la Barcelona i la Nova York de finals dels anys cinquanta. El text de la contraportada que he transcrit dalt destaca més la part americana, però un dels passatges que l'Encarna va triar per llegir a la presentació, acompanyada d'una cantant de jazz, en un diàleg de lectura i cant improvisat a la manera dels beatniks, parlava del Grill Room del carrer Escudellers d'aquella època. La Barcelona dels mariners americans que enamoraven a les joves locals amb cançons de Frank Sinatra i Dean Martin, llegia l'Encarna, o la de l'impressionant àlbum que ens va deixar el Foto Ramblas, va recordar.
Per Sant Jordi, una diada en que les Rambles de Barcelona s'omplen de gent a vessar, no dubtin en escapar de la multitud pels carrers del gòtic, creuar Escudellers, baixar cap al port i pujar a un transatlàntic que creuarà l'oceà aportant autèntic aire fresc entre un panorama literari que ens volen imposar amb quinieles i llistes absurdes dels més venuts. Llegeixin Cold Turkey.


+ Cold Turkey a: http://encarnacastillo.com/
[Cold Turkey d'Encarna Castillo es pot trobar el dia de Sant Jordi a l'estand d'Ático de libros, Rambla Catalunya amb València]

[Disseny de la coberta de Cold Turkey: Mario Arturo]

7 comentaris:

Pepa ha dit...

<3 <3 <3

Anònim ha dit...

Que bé que sona! Poques músiques com el jazz poden dur-nos amunt i avall com un vell transatlàntic. Li farem un cop d'ull a la novel·la; segur que hi trobo passatge.

Insonrible ha dit...

Querido Toronto,

muchas gracias por esta reseña tan generosa.

¡Va por usted!

Besos.
Encarna.

Anònim ha dit...

Ahora ja sé quién eres, insonrible... :)

Toronto ha dit...

Pepa, he hagut de buscar al Google que són aquests cors estirats! Els compartim totalment!

Enric, estic segur que t'agradarà Cold Turkey, entre altres coses perquè recupera alguns escenaris d'una mateixa Barcelona fascinant i que sovint gràcies a tu i el teu bloc anem descobrint i coneixent millor.

Insonrible, de generoso nada, así lo creo y así lo defiendo, ¡Va por Cold Turkey!

Insonrible ha dit...

Encantada, Enric!
Me encanta tu blog y lo sigo. Felicidades.

Anònim ha dit...

Muchas gracias. Yo acabo de descubrir el tuyo (¡qué gozo estético!) y espero poder decirte pronto alguna cosa de "Cold Turkey".