dijous, 9 de juliol del 2015

L'eternitat


Adrià Ciurana
Hipnosi
Collages, 2015.



El gran despertar

Les màquines, animals sense sang,
filles obscures del llunyà Plutó,
el planeta doble, vénen a anunciar
la fi dels temps arcaics,
del misteriós verd de l'aqüífer
i de la misericòrdia dels monjos.

Cal que engreixem els engranatges
i els sensors per escoltar
el cant del cigne de la terra!

Entre altres senyals,
quan les màquines es despertin,
a l'horitzó es veurà la sagrada forma
i tots els adeptes ploraran d'alegria.

Què us diré?
Àngel Rodríguez
2014


Hipnosi, de l'artista Adrià Ciurana, és una col·lecció de vanitas. A la reflexió sobre la mort i la fugacitat de la vida que comporta el gènere, Ciurana hi afegeix una dosi de crítica a la societat de consum. Una trentena de cranis realitzats a base de papers reciclats d'etiquetes comercials i altres retalls, salvats de les escombraries, però acuradament seleccionats i combinats en cada composició, pels colors, pels textos o les imatges que contenen. Sempre hi apareix de manera obsessiva i irònica la cinta de Möbius, símbol del reciclatge.

Collages premsats sobre planxes de paper conglomerat com si fossin gravats. Exposats amb un parell d'escultures, també cranis, algunes de les peces dialoguen amb poemes d'Àngel Rodríguez, creant, el conjunt, un paisatge entre sacre i apocalíptic. Serà el reciclatge una nova religió que ens oferirà, contra les improbables resurrecció i re-encarnació, la possibilitat real d'eternitat?

Hipnosi forma part del cicle d'exposicions itinerants Exposicions viatgeres de la Diputació de Girona, i actualemnt es pot veure al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, fins al 30 d'agost.


[Imatges:
Museu de l'Empordà]
 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

La idea és molt suggerent. Cranis i escombraries. Dos receptacles que acostumen a recollir merda i essència. Sovint en aquest ordre.

Toronto ha dit...

Així ho veig també, Enric. Hi ha coses que no canvien per a bé, no sé per a què la matèria grisa que conté el xassís!