Michael Druks
Druksland Physical & Social, 15
January 1974, 11.30 am,
1974
El robot Curiosity de la NASA ha
arribat a Mart i ja deu haver començat a fer les fotos
del planeta que serviran, entre altres coses, per treure'n un
mapa. Qui sap si arribarem a veure com hi envien els primers
astronautes, GPS en mà, per explorar el terreny, o més tard com
hi arriben els primers colons que exterminaran als marcians,
urbanitzaran el desert vermell, cremaran els boscos, i, en
definitiva, es carregaran Mart, tal i com va escriure Ray Bradbury a
Cròniques marcianes. I al Futur, quan recuperin aquell primer
mapa del 2012, del que mostrava, probablement no en quedarà res.
Per a l'exposició Cartografies contemporànies. Dibuixant el pensament, s'han seleccionat obres d'artistes del segle XX i XXI que tenen en comú l'ús de cartografia: mapes, plànols, globus terraquis o altres representacions d'espais físics (de la Terra al cos humà) i també mentals. Obres molt variades, tant en tècniques emprades com temàticament, per exemple: de la denúncia de certes pràctiques polítiques, socials, econòmiques i desastres medi ambientals, a la introspecció més intima, recerques d'identitat, la fusió d'home i natura, paisatges a partir de paisatges representats, visions existencialistes i místiques, científiques i surrealistes, mons portàtils que caben dins una maleta, passeigs a la deriva i evasions a nous mons imaginaris. La majoria de propostes parteixen formalment del mapa, tot i que en realitat moltes d'elles van contra el mapa, transgredint les normes imposades per la cartografia oficial, manipulant-la per qüestionar-la, fer evidents les atrocitats comeses per l'home sobre el seu propi planeta, planejar utopies, explorar dins i fora, escapar.
Perry Grayson.
Map of Nowhere
(Blue),
2008.
+ Cartografías: artistas
y mapas [Dins la pàgina
web de la comissària de l'exposició, Helena Tatay, es pot veure
una galeria d'imatges que recopila centenars d'obres d'aquestes
cartografies contemporànies d'artistes, algunes d'elles presents ara
al CaixaForum]
+ Cartografies
contemporànies. Dibuixant el pensament. CaixaForum
de Barcelona, fins al 30 de setembre de 2012.
Yves Klein.
Globe terrestre bleu, 1957
.
[Imatges: Victoria & Albert Museum i Web d'Helena Tatay]
[TorontoTV:
Björk: Joga]
5 comentaris:
Dintre d'una estona vaig cap al CaixaForum a veure aquesta exposició i la de torres i gratacels. Després cap el refugi 307 a veure la versió teatralitzada de "Sobreviure a les bombes". Vespre complet.
Aquests mapes de "Cartografies contemporànies. Dibuixant el pensament" suposo que estan relacionats amb els Mapes de la condició humana, oi?
No sé per què no surt el vincle codificat...
http://enarchenhologos.blogspot.com.es/search/label/mapes%20de%20la%20condici%C3%B3%20humana
Hola Enric,
He estat mirant les teves entrades dels mapes de la condició humana, que no ho coneixia, què bons! Sí té a veure amb algunes de les propostes dels artistes que trobaràs a l'exposició del CaixaForum. Potser no exactament en la representació, però sí en el contingut, ara penso per exemple en el llibre vermell de Jung i d'altres que van més per explorar la persona que el terreny.
No vaig tenir temps de veure la dels gratacels! Aquesta dels mapes ja hauràs vist que és entretinguda. Ja ens explicaràs què tal! I de l'obra de teatre al refugi antiaeri també, que té bona pinta i he vist que encara es podrà veure altre cop el 4 de setembre.
A mi m'ha passat el mateix, però a l'inrevés. Em vaig entretenir tant amb la dels gratacels que em vaig quedar sense temps per la dels mapes. Ja hi tornaré.
La teatralització del refugi va estar força bé: exposició, visita comentada, música, documentals, testimonis i dramatització. És un muntatge sòlid. Hi vaig anar amb les meves filles i van sortir força impressionades.
Gràcies Enric per fer-ne cinc cèntims! Tornarem cadascú a completar la part que ens falta, sort (i que sigui per molts anys) que el CaixaForum és gratis!
Publica un comentari a l'entrada